Банкеръ Daily

Пари и пазари

Европейска филателна изложба показва уникати по време на "Булколекто 2019"

Изложбата подкрепя Пловдив като Европейска столица на културата и затова първият ден е посветен на града домакин

Уникални колекции от ценни пощенски марки, карти и други материали може да се видят на Европейската филателна изложба "Пловдив фила 2019", съобщиха от пресцентъра на пловдивския панаир. Тя се организира в рамките на Панаир на колекционерите "Булколекто", който ще се проведе от 17 до 20 октомври.
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков ще открие Европейската филателна изложба "Пловдив фила 2019" и Международния панаир "Булколекто". Церемонията ще се състои от 11.30 часа в Палата № 7 на "Международен панаир Пловдив".

В Пловдив  ще бъдат събрани бисери на филателията от целия континент, отбеляза председателят на Съюза на българските филателисти Спас Панчев преди година, когато обяви, че се подготвя тази грандиозна изложба. Сега участници от 19 държави представят в нея впечатляващи експонати, разположени върху 480 табла. Най-редките и скъпи  екземпляри от българската филателна и предфилателна класика присъстват в сбирката на Идор Гатти, член на Кралското британско филателно дружество в Лондон, а негови колеги от София добавят два шедьовъра - марките "Малък лъв" и "Източна Румелия".

Изложбата  подкрепя Пловдив като  Европейска столица на културата и затова първият ден е посветен на града домакин. Ще бъдат пуснати в употреба поредица от четири пощенски марки "Транспорт - Стари ветроходни кораби" и блок "500 г. от смъртта на Леонардо".

Илюстрована пощенска карта "140 г. от подписването на Цариградския мирен договор" ще бъде валидирана в присъствието на Симеон Сакскобургготски, почетен председател на Съюза на българските филателисти, и Никита Лобанов-Ростовский - внук на княз Алексей Лобанов-Ростовский, подписал историческия документ от страна на Русия. Това ще стане на 18 октомври, когато ще бъде и дебютът на каре от четири пощенски  марки "100 г. от рождението на Николай Хайтов". 

В Деня на историческото наследство Симеон Сакскобургготски ще бъде награден от Международната асоциация на филателните експерти с медала "Хунзикер".

19 октомври е Ден на опазването на околната среда и ще бъде представен малотиражен  блок "Защитени видове в Бургаското езеро - видра". Блокът "Национални носии" ще има премиера на 20 октомври, който се отбелязва като Ден на българската етнография.

Любителите могат да закупят новите издания в специалната пощенска станция в палата 7 на "Международен панаир Пловдив", където ще бъдат разположени експозициите на  "Булколекто". В неговото девето издание има нумизматични и антикварни сбирки с разнообразна тематика, както и хоби принадлежности. Посетителите ще видят две витрини с антични монети от Филипопол. Ценителите могат да направят инвестиции в редки предмети. Съорганизатори на изложението са Съюзът на българските филателисти и компания "Български пощи".

Facebook logo
Бъдете с нас и във