Банкеръ Daily

Пари и пазари

Европейците показват рекордна подкрепа за еврото

Според последните резултати на Евробарометър над 75% от гражданите на ЕС са на мнение, че единната валута е от полза за  съюза. Това е най-високото равнище на подкрепа, констатирано от началото на проучванията през 2002 г. и представлява увеличение с 2 процентни пункта в сравнение с миналогодишните рекордни равнища.Общата валута е одобрявана от повечето от гражданите във всички 19 държави членки от еврозоната.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: „Изминаха почти 28 години откакто подписах Договора от Маастрихт, но продължавам да вярвам, че това е най-важният подпис, който някога съм полагал. Еврото, което е вече на 20 години, се превърна в символ на единство, суверенитет и стабилност. През последните пет години работихме усилено, за да преодолеем кризата в Европа, да гарантираме, че ползите от работните места, растежа и инвестициите достигат до всички европейци и за да направим европейския икономически и паричен съюз по-силен от всякога. Еврото и аз сме единствените оцелели от Договора от Маастрихт и се радвам да видя тази рекордно висока подкрепа за нашата единна валута в последните ми дни на поста председател на Европейската комисия. Еврото е борба за цял живот и е един от най-ценните активи за бъдещето на Европа. Нека се уверим, че то ще продължава да осигурява просперитет и закрила на нашите граждани."

Заместник-председателят на Комисията, отговарящ за еврото и за  социалния диалог, за финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари Валдис Домбровскис също изрази положителното си мнение за  единната валута. Според него еврото е по-силно от всякога и носи многобройни ползи на хората, предприятията и страните. "Неслучайно повечето европейци подкрепят еврото. Тази рекордно висока подкрепа ни дава ясен знак, че трябва да продължим да работим за по-нататъшното укрепване на нашия икономически и валутен съюз и за засилване на международната роля на еврото“, посочи Домбровскис.

Отминаха дните, когато целостта на единната валута беше под въпрос. Еврото е един от най-големите европейски успехи и донесе осезаеми ползи както за европейските граждани, така и за бизнеса и правителствата. Ние укрепихме нашия икономически и паричен съюз от началото на кризата, но работата ни все още не е приключила. Бъдещето на еврото тепърва ще се гради. Трябва да сме сигурни, че тази подкрепа продължава да нараства и че ползите от еврото ще се споделят по-равномерно между всички наши граждани. Това мнение   пък изрази Пиер Московичи, комисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз.

С еврото е лесно

Еврото е млада валута, която тази година навърши 20 години. Въпреки това европейците ясно виждат практическите ползи от него в ежедневието си. Четири на всеки пет човека от анкетираните са съгласни, че еврото е улеснило бизнеса зад граница, както и пазаруването онлайн. Абсолютното мнозинство от запитаните в еврозоната също така е на мнение, че благодарение на еврото пътуванията са станали по-лесни и по-евтини.

Еврото е много повече от обикновени монети и банкноти в джобовете ни - то е символ на единството и глобалната сила на Европа. Днес то е валутата на 340 милиона европейци в 19 държави членки. Единната валута донесе осезаеми ползи за всички - стабилни цени, по-ниски разходи за трансакции, защитени спестявания, по-прозрачни и конкурентни пазари, увеличена търговия, по-лесно пътуване и по-висок жизнен стандарт. Около 60 държави по света са свързани с еврото по един или друг начин.

Попитани за  оценката им  за  координацията на икономическата политика, включително бюджетната, 69 на сто от европейците виждат необходимостта от по-голяма координация в еврозоната.  Силна е и подкрепата за икономическите реформи (80 на сто от запитаните), имащи за цел да се подобри ефективността на националните икономики.  А 65% от анкетираните подкрепят премахването на монетите от едно  и две евро чрез задължително закръгляване на крайната цена на покупките в магазините и супермаркетите до най-близките пет цента. В 16 от 19-те държави от еврозоната тази идея се подкрепя от  мнозинство.

Близо 17 500 души в 19-те страни от еврозоната са  интервюирани по телефона между 14 и 19 октомври 2019 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във