Банкеръ Daily

Пари и пазари

Европа трябва да се насочи към пазарите в Африка, за да избегне рецесия, отбеляза експерт

"Президентът на САЩ Доналд Тръмп често е заявявал, че Европа се държи неадекватно спрямо политиката на Вашингтон. Поради това може да се очаква началото на търговска война между САЩ и Европа, която да започне от автомобилния сектор". Това заяви председателят на Българо-мароканската търговско-промишлена палата Аспарух Карастоянов пред Bloomberg по повод проблемите, пред които ще бъдат изправени експортно ориентираните икономики след сигналите за рецесия.

Според прогнозите на Карастоянов предстои разширяване на търговския конфликт в световен мащаб. "При проблеми в търговския обмен може да се очаква рецесия в Европа. Изходът от рецесия е обръщане към пазарите, които имат голям потенциал, какъвто е Африка", подчерта председателят на Българо-мароканската търговско-промишлена палата. По думите му Европа ще се обърне към пазарите в Африка, за да потърси компенсация в случай на търговска война със САЩ.

По отношение на състоянието на българския пазар, Карастоянов отбеляза, че в България е необходимо максимално привличане на чуждестранни инвестиции, тъй като сега инвестициите в България са на критично ниско ниво. "В България няма достатъчно работна ръка. Европа взе квалифицираната работна ръка на България, без да бъдем компенсирани. Сега пътят е да внасяме работна ръка. Но без да внесем работна ръка, ние не можем да очакваме чуждестранни инвестиции", заяви председателят на Българо-мароканската търговско-промишлена палата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във