Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЕВРОПА СЕ ЗАКЛЕ ДА ПРЕСЛЕДВА СТРЪВНО ИНФЛАЦИЯТА

Официални представители на Европейската централна банка смятат, че инфлационният натиск ще се запази и след 2007-а, което е знак, че ще продължат да качват лихвите и през идната година. В интервю в Сингапур на 16 септември, по време на срещата на финансовия елит от Г-7, членът на управителния съвет на ЕЦБ и шеф на Бундесбанк Аксел Вебер заяви, че все още се наблюдава доста силна инфлационна динамика, която ще протича през 2007-а до 2008 година. В общо изявление след разговорите си финансовите министри и централните банкери от Г-7 отбелязаха, че растежът на еврозоната трябва да остане силен през второто полугодие и обещаха да следят внимателно рисковете от растящата инфлация. Инвеститори очакват ЕЦБ да повиши основната лихва на общността до 3.75% до юни идната година.
Италия рискува намаление на кредитната си оценка от международните рейтингови агенции Стандард енд Пуърс и Фитч рейтингс, ако правителството на премиера Романо Проди не намали разходите. Вероятността за подобна мярка е 70 процента. Голямото изпитание за Проди ще е в края на месеца. Тогава той ще представи първия си бюджет с детайли за заявеното намаление на дефицита с 15 млрд. евро, както и плановете за снижение на държавния дълг, който е в размер на 110% от БВП. Сега кредитният рейтинг на Италия е АА-, колкото на Япония и Португалия. По-ниската кредитна оценка ще оскъпи финансирането на дълга в момент, когато растящите лихви в еврозоната и без това качват разходите по обслужване на кредитите.
Доверието на италианците в икономиката на страната се е повишило през септември, защото спадналите цени на бензина оставят повече пари за харчене на домакинствата, а икономическата експанзия се ускорява. Индексът, следящ нагласите на индивидуалните потребители, е нараснал на 110.1 пункта от 108.1 през август, което е една приятна изненада за експертите. Инфлацията в Италия пък остана 2.2% и през август - леко понижение от юнските 2.3 процента. Безработицата през второто тримесечие се е понижила до сезонно коригираните 7%, което е най-ниската й стойност за последните десет години. По този повод анализатори коментират, че очевидно италианската икономика нараства над потенциала си и посочват като друга вероятна причина уреждането на статута на имигрантите. Така се увеличава броят на работещите и същевременно се наблюдава малък ефект върху индивидуалното търсене и потребление. Индустриалният продукт на Италия през юли се е понижил, а доверието на бизнеса през август е спаднало до най-ниската си за последните шест месеца стойност.
Финансовият министър на Франция Тиери Бретон също се закле, че основният му приоритет ще е да намали държавния дълг преди изборите през 2007-а, като използва всички допълнителни постъпления от данъци. Бретон обеща да свали задълженията на Франция под 60% от БВП до 2010 година. Те достигнаха рекордните 66.6% от БВП през 2005-а и се очаква да бъдат 64.6% през тази година.
Производствените цени в Германия през август са се увеличили с 5.9% в сравнения със същия месец на 2005-а след 6-процентния си юлски ръст, съобщи Федералният статистически офис във Висбаден. Повишението спрямо юли е 0.2 процента. Някои икономисти очакват инфлацията на еврозоната, измервана чрез индекса на производствените цени, да продължи да се понижава заради по-ниските разходи за енергия. В Германия обаче тя по-скоро ще нарасне заради увеличението на ДДС през идната година и претенциите на работниците за повишение на заплатите. Индексът на доверие на германските инвеститори и анализатори е спаднал до минус 22.2 точки, съобщи Центърът за европейски икономически проучвания в Манхайм ZEW. Това е най-ниската му стойност от януари 1999 г. насам и поставя под съмнение оптимизма на Европейската централна банка за икономиката на еврозоната, както и за количеството лихвени увеличения през 2007-а.
Финансовите министри от Европа и Япония изразиха опасенията си от резкия спад на йената през последните седмици. На срещата на Г-7 в Сингапур те заявиха, че цената на японската валута трябва да отговаря на състоянието на икономиката, която се възстановява стабилно. Въпреки това в заключителното изявление за пресата след края на срещата не залегна категоричен призив за поскъпване на азиатските валути, което допълнително натисна йената. Финансовият елит само отбеляза, че по-голяма валутна гъвкавост е желателна в развиващите се икономики с големи излишъци по текущите сметки, особено в Китай.
От началото на годината йената е поевтиняла към еврото с повече от 6% и с над 40% от 2000 г. насам. Но главният секретар на кабинета на Япония Шинзо Абе, който има амбиции да стане следващият премиер на страната, отбеляза, че валутите трябва да се движат в съответствие с икономическите фундаментални показатели - изказване, което се приема от валутните анализатори като съгласие за по-силна японска парична единица.
У нас междубанковият валутен пазар през по-кратката работна седмица беше много активен. Среднодневните изтъргувани обеми валута достигнаха 439 млн. евро (858.6 млн. лева). Сделките в щатски долари заемаха едва 4.54% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във