Банкеръ Daily

Пари и пазари

Европа е на прага на енергиен срив

Европа да се готви за енергийни спазми през тази седмица предупреждават анализатори. Основанията им са, че мразовитото време ще повиши потреблението точно когато предлагането не може да покрие енергийните нужди.

Метеорологичните прогнози са за спад на температурите под нула градуса по Целзий в няколко европейски столици. Те ще претоварят електрическите мрежи, които вече се борят да се справят с ниската скорост на вятъра и с излезли от строя атомни мощности във Франция. Като капак, Русия намекна, че на 20 декември ще продължи да подава по-скромни количества природен газ чрез основния транзитен маршрут до Германия след като ограничи доставките през уикенда. 

Цените на енергията излязоха от контрол през тази година след като котировките на европейския газ скочиха с 600 процента. В очакване на рязко понижение на температурите под нормалните стойности за сезона в началото на седмицата, дневната цена цени на електроенергията в Испания постигна нов рекорд, а във Франция - най-високото си равнище от 2009-а. 

Производството на енергия от вятърни мощности в Германия ще е под 5 хил. мегавата на 20 декември срещу рекордните 47,130 мегавата на 30 ноември, показва енергийният модел на агенция "Блумбърг". Ниската скорост на вятъра на по-голяма част от територията на Стария континент ще увеличи зависимостта от скъпия природен газ и от въглища. 

"Електрисите дьо Франс" извади от експлоатация пореден реактор на 19 декември като част от планираната удължена профилактика на четири от най-големите си атомни реактори от съображения за сигурност и те няма да работят през най-критичните месеци на годината. Страната остава без 14 от своите 56 реактора, което е 10% от ядрения капацитет на страната. Така че регионът ще трябва да разчита на милостта на природата през януари и февруари.

Резултатът е повече от тревожен. Цената на електроенергията във Франция се повиши до 382.08 евро за мегаватчас на 20 декември, а в Германия - до 331.37 евро. В Испания пък бяха достигнати рекордните 339.84 евро за мегаватчас. 

Френските енергийни контракти за януари приключиха търговията си на 590 евро, а за февруари - на 648.13 евро, което означава, че дневните цени ще се увеличат още повече през идните зимни месеци.

Растящите цени на електроенергията напомпват инфлация - допълнително главоболие за политиците, които отчаяно се борят с разпространението на новия вариант на коронавируса в предпразничния коледен сезон. Геополитическото напрежение между Русия и Украйна може да влоши положението и да тласне още по-нагоре енергийните котировки. 

Москва вече показа, че не е готова на саможертви. Газохранилищата са запълнени на едва 60% - рекордно ниско ниво за това време на годината. На аукционите, проведени на 19 декември, пък едва 4% от капацитета беше разпределен за доставки на газ по тръбопровода да Германия, прекосяващ Беларус и Полша. Количеството е повече от скромно в сравнение с около 35%, които Русия насочваше за повечето дни през този месец. Нещо повече, страната отказа да пусне на 20 декември допълнителни количества синьо гориво през Украйна.  

Все пак, руският газов гигант "Газпром" може да направи последни промени, за да предотврати газовия спазъм в началото на празничната седмица. Търговците очакват и по-големи количества втечнен газ заради по-ниското търсене в Азия. За отклоняване на доставките обаче е необходимо време и увеличените пратки едва ли ще стигнат до европейските терминали преди януари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във