Банкеръ Daily

Пари и пазари

Еврокомисията одобри придобиването на Costa Coffee от Coca-Cola

Европейската комисия заяви в четвъртък, че е разрешила продажбата на веригата кафенета Costa Coffee на американския производител на напитки Coca-Cola Co. от страна на досегашния ѝ собственик - британската хотелиерска и ресторантьорска компания Whitbread Plc, съобщи Ройтерс.

"Комисията стигна до заключението, че предложеното придобиване няма да създаде опасения за конкуренцията, тъй като компаниите (Coca-Cola и Costa Caffe) не продават едни и същи продукти и връзките между техните дейности са ограничени“, се посочва в изявление на Комисията. 

Най-голямата компания за безалкохолни напитки в света Coca-Cola купува британската кафе верига Costa Coffee за 5.1 млрд. долара. Така американската компания влиза в сериозна конкуренция с Nestle и Starbucks за глобален бранд сред горещите напитки. След обявяването на сделката, акциите на собственика на веригата - Whitbread, се покачиха с 18%. Освен че осигурява достъп до нов пазар, покупката е част от стратегията на Coca-Cola да диверсифицира бизнеса си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във