Банкеръ Daily

Пари и пазари

Еврохолд: J.P. Morgan ще организира дълговото финансиране на сделката с ЧЕЗ

Най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими финансови и застрахователни групи в Югоизточна Европа - "Еврохолд", възложи на J.P. Morgan AG да е водещ и ексклузивен мениджър при структурирането на дълговото финансиране на сделката с "ЧЕЗ Груп", съобщиха от компанията.

“Радваме се, че ангажираме една от най-големите и опитни институции в света във финансирането на такива сложни сделки, особено в енергийния сектор. Това е още една стъпка напред към финализиране на придобиването на дружествата на ЧЕЗ Груп в България до края на първата половина на тази година”, коментира Васил Стефанов, ръководител "Сливания и придобивания" в "Еврохолд".

През март "Еврохолд" обяви, че ще увеличи капитала си с емисия нови акции на "Българската фондова борса" АД, чрез която очаква да набере до 100 млн. евро собствени средства. Публичното предлагане ще бъдат за малко над 79 млн. нови обикновени акции, всяка с номинална и емисионна стойност - съответно 1 лв. и 2.50 лева. 

"Еврохолд България" АД е водеща независима финансова и застрахователна група в Централна и Югоизточна Европа и най-големият публичен холдинг в България по приходи. Компанията развива дейност в застраховането, лизинга, продажбите на автомобили, инвестициите и управлението на активи. Акциите й се търгуват на фондовите борси в София и Варшава. "Еврохолд" е собственик на "Евроинс Иншурънс Груп" АД (ЕИГ), една от големите независими застрахователни групи в Централна и Югоизточна Европа. "Евроинс Иншурънс Груп" оперира в 11 европейски страни, като притежава застрахователни дружества в България, Румъния, Северна Македония, Украйна, Грузия, Русия и Беларус. "Евроинс Иншурънс Груп" развива дейност още в Гърция и Полша, като извършва и нишови операции в Испания и Италия. "Евроинс Иншурънс Груп" обслужва 4 млн. клиенти и има над 3000 служители. 

J.P. Morgan AG е германското подразделение на американската банка JPMorgan Chase & Co. и е регистрирана и базирана във Франкфурт. Дейността й се регулира от германската Федерална служба за надзор на финансовите услуги (BaFin), Централната банка на Германия (Deutsche Bundesbank) и Европейската централна банка.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във