Банкеръ Weekly

Пари и пазари

"Евро-мечките" стягат редиците

Глобалната търговска война може да завърши без много победители сред валутите, но няма да е чудно  еврото да е сред печелившите. Единната европейска парична единица се е запътила към 1.20 щ. долара (равнище, което не е посещавала от май насам), защото Щатите може да пренасочат част от вноса си от Китай към еврозоната, твърдят експерти на "Дойче Банк". Според банкерите реален шанс за печалби имат също канадският долар и мексиканското песо. 

Еврото почти "докосна" 1.18 щ. долара в първите два работни дни на седмицата, след като през август пропадна до най-ниската си от година стойност от 1.1301 долара. Реален "принос" за възхода имаха и смелите изказвания на ръководители на Европейската централна банка. Членът на управителния съвет и шеф на централната банка на Австрия - Евалд Новотни, коментира, че паричните стратези трябва да се запитат "дали е наистина разумно" да държат лихвите толкова ниски за такъв  дълъг период от време. В момента паричните пазари вкарват в цените на валутата увеличение на лихвите по евродепозитите с десет базови пункта през октомври 2019-а, което ще е първото от 2011-а  досега. Анализатори на PIMCO пък не очакват този лихвен процент да надхвърли 0.25% през идните пет години. 

Председателят на ЕЦБ  Марио Драги  информира Европейския парламент - също на 24 септември, че наблюдава "сравнително мощен" инфлационен подем в еврозоната, с което изпрати сигнал, че ЕЦБ има  готовност да качи основните лихви в общността през есента на 2019-а и да повиши еврото. Икономическите предвиждания на институцията, в които е заложена средна стойност на инфлацията от 1.7% до 2020-а - под целевите 2% годишно, потвърждават укрепване на натиска на фундаменталните цени. Намаляващата безработица и наченките на недостиг на работна ръка тласкат нагоре заплатите, а ценовият натиск на местните стоки се засилва и разширява. ЕЦБ трябва да приключи програмата си за покупка на облигации до края на 2018-а и се очаква да задържи лихвените проценти на сегашните рекордно ниски равнища поне да края на идното лято.

Междувременно  ЕЦБ публикува на 26 септември анализ, според който войната чрез  митата може да стимулира китайското стопанство и да навреди на щатския растеж. Тези заключения обаче противоречат  на самодоволните коментари на щатския президент Доналд Тръмп, че търговските войни "са добри и се печелят лесно". Те оборват и аргументите, че Пекин ще загуби повече от разпрата с основния си търговски партньор заради по-голямата си зависимост от износа. Анализаторите на ЕЦБ приемат, че САЩ ще наложи 10% мито на целия внос в страната и търговските им партньори ще отговорят по същия начин. При този сценарий Китай може да компенсира загубите си,  като пренасочи експорта си към други пазари. А ударът върху щатските инвестиции и търговия ще понижи стопанската активност с 2% през първата година след въвеждането на налозите, макар че този негативен ефект ще започне да изчезва с течение на времето,  когато американците пренастроят собственото си производство. Оценката на "Оксфорд икъномикс" е за далеч по-управляемите 0.4-процентен спад на щатския икономически растеж през 2019-а. "Блумбърг икъномикс" пък пресмята, че предприетите  досега протекционистки мерки ще отнемат 0.5% годишно от китайския растеж, а  и до 1.5%, ако бъдат въведени по-солени мита.

Икономистите на ЕЦБ признават, че е ударът върху доверието трудно може да се оцени, но той няма да пощади нито Щатите, нито Китай. Реакцията на световните финансови пазари ще има значително  и по-широкообхватно отражение върху стопанствата на отделните държави - световният БВП ще се понижи с около 0.75% през първата година. Щатският пък ще се свие с грубо 0.7%, а акциите на американските компании ще загубят 16 процента.

Еврозоната също няма да остане встрани от търговските трусове. Макар че анализаторите не дават количествена оценка на влиянието им върху региона, Драги предвижда слаба низходяща ревизия на растежа на блока на еврото през 2018-а и 2019-а.

Единната европейска валута се разменяше срещу 1.1730 щ. долара в късната  следобедна търговия на европейския пазар на 26 септември - с половин цент по-слаба стойност в сравнение с предишните дни. Което показва, че засега щатският долар е предпочитано спасително убежище сред основните си конкуренти. И че "евро-мечките" (търговците, които залагат на понижение на еврото) не са загубили куража си да играят срещу единната европейска валута.

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във