Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Еърбъс" обмисля рязко намаляване на производството на самолетите си А320 

"Еърбъс" (Airbus) проучва евентуално рязко намаляване на производството на най-продаваните си самолети А320 (A320) заради трудностите в сектора и при доставките, предизвикани от коронавируса, заявиха пред Ройтерс информирани източници.

Може да се наложи "Еърбъс" да намали официалното си месечно производство от 60 самолета от семейството на А320 наполовина за едно или две тримесечия, казаха двама от източниците. Целта е да се избегне излишък от недоставени самолети.

Доставчиците са помолени да забавят потока на доставки на части с 40% до равнище, отговарящо на производството на 36 самолета месечно в близко бъдеще, допълни един от източниците.

Окончателното решение се очаква преди събранието на акционерите в средата на април.

"Еърбъс" посочи, че следи отблизо развитието на ситуацията с COVID-19 по света и е в непрекъснат диалог с клиенти, доставчици и международни партньори.

Въздушният пътнически трафик, който е засегнат силно от пандемията от Ковид-19, се е свил с 14,1 на сто в целия свят през февруари, обяви днес Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ - IATA), цитирана от АФП.

Това е най-силното понижение на трафика от 11 септември 2001 година и отразява блокирането на вътрешните пътувания в Китай и резкия спад на търсенето в света на самолетни билети за и от страните от азиатско-тихоокеанския район заради разпространението на Ковид-19.

Другата основна причина са ограничения на пътуванията, наложени от правителствата в опит да бъде овладяна инфекциозната болест, се посочва в комюнике на МАВТ. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във