Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Еърбъс" намалява производството на крила за самолетите си за три седмици

Най-голямата самолетостроителна компания "Еърбъс" (Airbus S.A.S.) ще намали производството на крила за самолетите си за три седмици, съобщи Ройтерс, цитирайки изявление от фирмата, която е регистрирана във Франция. Мярката се налага поради забавяне на работния процес, за да се въведат допълнителни мерки за опазване на здравето и безопасността на служителите на фона на разрастващата се пандемия от коронавирус
Тя ще засегне заводите на компанията за крила в английския град Брайтън и в германския Бремен.
Основните промишлени операции на "Еърбъс"са поделени между четири европейски страни. Частично вече е възстановено производството във Франция и Испания от понеделник. Припомняме, че компанията спря производството и монтажа в заводите си в тези страни на 17 март заради новите мерки за ограничаване на движенията в борбата с пандемията от коронавирус. Компанията произвежда пътнически, товарни и военно-транспортни самолети с марката Airbus.

Аіrbuѕ e нaй-гoлeмият пpoизвoдитeл нa caмoлeти пpeз 2019 гoдинa след като изпревари aмepиĸaнcĸия cи ĸoнĸypeнт Воеіng. Европейската компания е пpoдaла 863 мaшини пpeз пocлeднитe дванадесет мeceцa, съобщава Rеutеrѕ. Това се случва за пръв път от 2011 година. Аіrbuѕ се възползва от ĸpизaтa, която връхлетя Воеіng cлeд катастрофите на двa нейни caмoлeтa 737 Мах спирането на производството им.

С чувство на гордост можем да кажем, че и България има принос за този успех. Освен атрактивна инвестиционна дестинация за производството на автомобилни части, у нас започва да се развива и още един високотехнологичен сектор, какъвто е самолетостроенето. Френската компания "Латекоер България" ЕООД получи сертификат на инвеститор клас "А" за подготвения от нея проект за сглобяване на метални компоненти за носова част на самолет AIRBUS A350. Инвестицията е на стойност 5.57 млн. лв. и ще се използва за разширяване на производството на завода на компанията в икономическата зона в Радиново. В него ще бъдат разкрити нови 35 работни места към съществуващите вече близо 200 в това предприятие. С този инвестиционен проект ще започне сглобяване на метални компоненти за носова част на самолет Airbus A350. Компонентите са нов тип продукт за дружеството, който не е произвеждан досега.

През септември 2018-а "Латекоер" отвори завода за самолетни части в индустриална зона "Марица", край Пловдив. В него се произвеждат дребни възли за вратите на самолетите и електроразпределителни шкафове, предназначени за електронната част на самолетите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във