Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЕУФОРИЯТА НЕ СИ ОТИВА БЕЗНАКАЗАНО

И през изминалата седмица борсовите рекорди бяха ежедневие. Дори преминаването на американския Dow Jones IA над нивото от 12 000 пункта не бе в състояние за засенчи зашеметяващите резултати на родния капиталов пазар.
Местният индекс-ветеран в лицето на SOFIX показа всичко друго, но не и старческа леност - последният засега рекорд бе регистриран в четвъртък, 19 октомври, на кота 1052.82 пункта. Тази стойност постави и поредния щрих в графиката на индикатора, която все повече заприличва на нещо средно между комин на петролна рафинерия и йелоустоунски гейзер. А при наличието на повече въображение техническите анализатори могат да измислят отделно име за подобен стремителен ръст, станал факт почти веднага след пробива на ключовото ниво от 962 пункта в края на септември.
Младият, но вече опитен индекс на най-търгуваните дружества положи много усилия в опита си да избяга от сянката на големия си събрат. След края на сесията в четвъртък BG40 имаше стойност от 185.24 пункта, т.е. нов исторически рекорд. По този начин широкият индикатор изпревари SOFIX по доходност от началото на седмицата, регистрирайки ръст за периода от 1.98 процента. Независимо от скромното седмично поскъпване на SOFIX (0.68% до четвъртък) потенциалът му не трябва да се подценява. Една от основателните причини за това е продължаващият ръст в цената на Софарма, чиито акции преминаха над психологическата граница от 6 лева. Така делът на фармацевтичната компания в стойността на индекса нарасна значително и дори малки движения в цената могат да предопределят посоката му.
В активите на BG40 обаче също има компании, от чието представяне зависи голяма част от стойността на индекса. Сред тях са КРЗ Одесос, Неохим, Албена, Оргахим, Емка, Кремиковци. Повечето от тях напоследък се търгуват на все по-високи цени, а това веднага бива отразено в печалбата на BG40.
Анализирайки поскъпването на българските публични дружества през последните няколко седмици, не може да не направи впечатление фактът, че зад този ръст стоят предимно очаквания. Колкото и да се опитвам да посоча обективна причина за едно или друго повишение, не мога да намеря такова, което да оправдава в достатъчна степен случващото се на пазара. Освен психологията на инвеститорите. Макар да навлизаме в разгара на периода за оповестяване на финансови данни, повечето компании все още не са изпълнили това си задължение. Тези от тях, които го сториха, поне засега, оправдават очакванията на акционерите си, но дейността на останалите продължава да е загадка. А подобна ситуация е подходяща за спекулативни изяви, доближаващи се до откровен хазарт с допускането, че дадено дружество ще извади нов коз от ръкава си. След такива действия позитивната нагласа на инвеститорите често пъти преминава в крайната си форма - еуфория, а тя, както знаем, никога не си отива безнаказано. За щастие, чак такава опасност засега не грози пазара, но в интерес на всички е публичните дружества да бъдат малко по-експедитивни и да не чакат последния срок за предаване на финансови отчети. И когато го правят, нека бъде в следобедните часове на деня, за да бъдат добре анализирани всички данни, а не както досега се е случвало повечето инвеститори да участват в добре познатата игра Най-бързият печели...
Между другото, депозитарните разписки за придобити акции от Химимпорт АД вече са отпечатани. Предстои изтичането на 14-дневния срок от вписване на новата емисия в регистрите на КФН (11 октомври) и приемането й за търговия от съвета на директорите на БФБ-София. Стартът наближава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във