Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Еуфорията на индексите

Още ненавършила и десет дни, Новата година добави 2.1 трлн. щ. долара към пазарната капитализация на световните борсови индекси. По оценка на стратезите на "Моргън Стенли" възходящият пазарен подем, който навлезе в деветата си поредна година, най-накрая е достигнал точката на еуфорията. И предстои неизбежен обрат, чиято дълбочина никой не се наема да предвиди.

В интерес на истината играчите от Уолстрийт не са единствените, обсебени от животинския нагон, тласнал акциите до най-високите цени в историята им. Около 60% от дребните инвеститори смятат, че възходът на фондовите борси ще продължи и през идните шест месеца.

Щатските мениджъри пък не могат да посочат основания борсовият подем да губи скорост. Просто защото "късите позиции" (когато се продават акции, за да бъдат купени по-късно на по-ниски цени) намаляват, а нетният кредит на институционалните инвеститори за покупка на книжа расте стабилно през последните няколко месеца и вече е на най-високото си ниво от 2015-а насам, по данни на "Моргън Стенли".

Индексът, отчитащ колебанията на цените на опциите по акциите (Cboe Vilatility Index), е в близост до рекордно ниските си стойности - сигнал, че на пазар на опции вече има следи за ценова експлозия.

А индикаторът, следящ размаха и скоростта на ценовите флуктуации на акциите и е най-точният показател за пазарна еуфория за техническите анализатори, сочи, че основните фондови индекси - S&P 500, MSCI Asia Pacific, MSCI World Index, NIKKEI 225 и MSCI Emerging Markets Index, са свръхкупувани. И ще последват неминуеми разпродажби.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във