Банкеръ Daily

Пари и пазари

ЕС удря САЩ с мита за 22 млрд. долара в отговор на Тръмп

Европейската комисия е съставила списък на внос от САЩ на стойност около 20 милиарда евро (22,6 милиарда долара), който би могъл да удари с тарифи заради трансатлантическия спор за субсидиите за въздухоплавателни средства, заявиха дипломати от ЕС, съобщи Ройтерс.

Американският президент Доналд Тръмп във вторник заплаши да наложи тарифи на продукти на Европейския съюз на стойност 11 милиарда долара заради несправедливото субсидиране на европейския производител на самолети Еърбъс, в което Вашингтон обвинява ЕС.

Мерките на ЕС ще се отнасят до оплакването на Европейския съюз пред Световната търговска организация относно субсидиите за Боинг.

Арбитър от Световната търговска организация трябва да се определи окончателния размер на потенциалните контрамерки.

По-рано тази седмица Еврокомисията заяви, че е започнала подготвителна работа по противодействия по случая с Боинг.

Тя добави, че е отворена за дискусии със САЩ, при условие че те са без предварителни условия и целящи постигане на справедлив резултат.

Дипломати от ЕС заявиха, че се очаква Комисията да публикува списък с продукти на 17 април и да започне процес на обществено обсъждане, след което списъкът може да бъде коригиран.

Окончателната сума, определена от арбитъра на СТО, също може да бъде по-ниска. Първоначално ЕС поиска от СТО да разреши мерки за противодействие в размер на 12 милиарда долара. Решението на арбитъра може да не бъде взето преди март 2020 г.

Съединените щати и Европа са затънали в спорове за взаимни претенции за незаконна помощ на съответните си гиганти. Случаят е в ръцете на СТО в продължение на почти 15 години, като и двете страни имат частични победи, отбелязва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във