Банкеръ Daily

Пари и пазари

ЕС обвинява шест компании за нелоялна геолокализация

Европейската комисия обвинява Valve в нарушаване на европейските антитръстови закони, съобщи "Вести.Экономика".

Антитръстовите регулатори на ЕС предприеха още една стъпка срещу трансграничните ограничения на онлайн търговията, която е основна част от икономическия растеж на страните-членки. Действията се предприемат след като в края на миналата година геолокализирането бе забранено в страните от ЕС и уебсайтовете трябваше да въведат ограничения, свързани с географското местоположение на потребителите.

Комисията заяви, че Valve Corp, собственикът на най-голямата в света платформа за разпространение на видео игри Steam, както и пет компании за хазартни игри, нарушават закона посредством  геолокализиране на "ключове за активиране". Това може да попречи на потребителите да купуват игри на по-ниски цени, налични в някои страни от ЕС.

"В контекста на този единен европейски дигитален пазар потребителите следва да имат правото да купуват и играят видео игри по свой избор, независимо от това къде живеят в ЕС," заяви европейски комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Сред нарушителите са Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media (Deep Silver) и ZeniMax (Bethesda), с които Valve е сключил двустранни споразумения за регионални ограничения. Наказанието за такова нарушение е до 10% от общия оборот на компанията.

Антитръстовите органи на ЕС започнаха да наблюдават игралната индустрия през февруари 2017 г. едновременно с разследване на онлайн трансграничните продажби на електроника. Миналият месец Европейската комисия глоби Nike за блокиране на трансграничните продажби на футболни продукти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във