Банкеръ Daily

Пари и пазари

ЕС обмисля емитирането на общи "коронаоблигации"

"Европейската комисия е готова да разгледа възможността за емитиране на общи дългови книжа в еврозоната, за да помогне по този начин страните от блока да преодолеят огромното икономическо въздействие от коронавирусната пандемия", е заявила Урсула фон дер Лайен. "Ние разглеждаме всички финансови инструменти и всичко, което може да ни помогне, ще бъде използвано", е посочила тя пред германското радио Deutschlandfunk, съобщава Ройтерс. "Това се отнася и за т. нар. "коронаоблигации" (coronabonds). Ако те помогнат и ако са правилно структурирани, ще бъдат използвани", е допълнила  Фон дер Лайен.

Преди това премиерът на Италия Джузепе Конте - страната, в която намериха гибелта си най-много граждани на ЕС, поразени от вирусната пандемия, призова за емитирането на специални "коронавирусни облигации", или създаването на европейски гаранционен фонд, за да се подпомогнат държавите от ЕС да финансират здравните разходи и спасителните икономически програми.

Ройтерс напомня, че най-голямата икономика в блока - Германия, се противопостави на емитирането на общи дългови книжа в еврозоната в разгара на финансовата криза през 2008 г., която доведе единната валута до ръба на колапса.

Попитана за съвместните облигации, канцлерът Ангела Меркел каза по-рано тази седмица, че министрите на финансите в еврозоната обсъждат всякакви мерки в подкрепа на техните икономики, но не са достигнали до окончателни заключения. Германският финансов министър Олаф Шолц пък посочи, че държавите членки с по-високи нива на дълга трябва да имат фискална свобода за пакети от стимули.

Освен това Фон дер Лайен е казала: "Същото се отнася и за правилата за дълга - ние ги разхлабваме, така че държавите да имат всяка възможност да използват финансови ресурси. Обмисляме всичко - всичко, което помага в тази криза, ще бъде използвано, защото ще подкрепим икономиката без всякакво съмнение".

Комисарят по икономиката на ЕС Паоло Джентилони отбеляза, че  Европейският механизъм за стабилност (ESM), известен като спасителният фонд на еврозоната, ще бъде в най-добрата позиция за издаване на подобни "корона облигации", необходими за финансиране на спешните мерки.

Облигациите "са пазарни операции и трябва да бъдат лансирани от финансови структури. Най-подходящият е ESM", е казал Джентилони пред RAI Radio 1. Той е добави, че все още няма решение, но "дискусиите трябва да продължат".

Идеята за "корона облигации", емитираните от ESM, има подкрепата и на някои политици от  Европейската централна банка, твърди източник на Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във