Банкеръ Daily

Сесилия Малмстрьом:

ЕС не е готов да се изправи пред САЩ и Китай и да защити бизнеса си

Сесилия Малмстрьом

Европейският комисар по търговия Сесилия Малмстрьом заяви пред "Файненшъл таймс", че ЕС трябва да направи повече, за да отстоява своя бизнес в лицето на агресивен Китай и протекционистки САЩ, предупреждавайки, че е необходимо "сериозно мислене" за това как съюзът да проектира своите външни и целите за сигурност, предаде БНР.

Г-жа Малмстрьом посочи, че петте години, докато тя беше търговският преговарящ на Брюксел, са я убедили, че ЕС все още не е добре оборудван, за да бъде водеща глобална сила и трябва да бъде по-строга, с по-централизирана външна политика и по-строги правила, за да се гарантира, че европейските компании могат да се конкурират на честна база със задграничните им конкуренти.

"Със всичките си досегашни успехи Европейският съюз всъщност не е готов да се справи с променящия се свят, със световния ред, при който имаме агресивен Китай и в който имаме едни Съединените щати, което вече не са традиционният силен трансатлантически партньор", отбеляза европейският комисар.

Тя посочи бавния напредък на преговорите с Пекин относно договор за отваряне на китайските пазари за европейски инвестиции като доказателство, че ЕС не използва политическата си сила в подкрепа на своите икономически цели.

Коментарите на напускащия поста комисар по търговията, който описва себе си като "горд либерал", са знак за промяна в настроението в Брюксел, посочва "Файненшъл таймс".

Изданието напомня, че Урсула фон дер Лайен, която в края на месеца поема поста председател на Европейската комисия, обеща да превърне ЕС в по-силен "геополитически" участник, способен да отстоява общите си интереси. Това включва предаване на по-големи правомощия на Маргрете Вестагер, най-върховният европейски представител в областта на конкуренцията, за да може тя да регулира дейността на американските технологични компании.

В политическата програма, тясно приведена в съответствие с целите на г-жа Фон дер Лайен, Сесилия Малмстрьом заяви, че страните-членки на ЕС трябва да се откажат от националното си вето по отношение на външната политика на ЕС. Тя също така одобрява плановете да се затруднят чуждестранните компании да се състезават за обществени поръчки в рамките на ЕС, ако на европейските компании не се предлагат подобни възможности извън блока.

Малмстрьом също така призова за широко използване на нова система на ЕС за преглед на чуждите поглъщания на европейски компании - ход, предизвикан от опасенията на правителствата относно китайските придобивания на обещаващи европейски технологични компании.

"Има обаче различия в рамките на Европейския съюз по отношение на това как да се позиционираме с Китай“, каза тя и добави: "Някои са по-меки, други по-твърди, трети пък са силно зависими".

Малмстрьом също така отбеляза, че Световната търговска организация (СТО), която контролира глобалната търговия, е навлязла в криза, която надхвърля заплахата от протекционистките политики на президента на САЩ Доналд Тръмп.

"Кризата на СТО е по-голяма от политиката на Тръмп. От доста време е трудно да се вземат решения и някои от критиките, които администрацията на Тръмп изразява, могат да бъдат напълно споделени", посочи европейският комисар.

Като пример за дълбоко вкоренените проблеми на международната институция, тя посочи факта, че "две трети от страните членки в СТО се самоопределят като развиващите се страни и по този начин се изключват от задълженията, които имаме останалите от нас“.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във