Банкеръ Daily

Пари и пазари

ЕС и Китай ще защитават по сто европейски и китайски храни с географско означение

Европейският съюз и Китай са се споразумели да защитят сто европейски регионални имена на храни, известни още като географско означение, в Китай и сто съответни китайски географски означение в ЕС, се посочва в съобщение на Европейската комисия в сряда, цитирано от БНР.

Сделката ще включва защита на наименованието на продукти като вината от региона Кава, ирландско уиски, сирене фета и прошуто ди Парма, както и китайската паста от боб Pixian, бял чай Anji и ориз Panjin.

Сделката значително разширява броя на храните, защитени от географските означения - от едва десетте продукта и от двете страни, договорени през 2012 година, и би трябвало да спомогне за засилване на търговията със стоки с по-висока стойност.

"Това е победа и за двете страни, укрепвайки търговските ни отношения, облагодетелствайки нашите селскостопански и хранителни сектори и потребителите от двете страни“, заяви комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган, който в момента също е на посещение в Китай.

Потребителите са готови да плащат повече за продуктите с географско означение, доверявайки се на произхода и автентичността на стоките, посочи той.

Споразумението трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и Съвета на Европа, но се очаква да влезе в сила преди края на 2020 година, се казва в изявлението на ЕК. То може да бъде разширено допълнително, за да обхване още 175 вида стоки с географско означение и от двете страни в рамките на следващите четири години след настоящото споразумение.

Трябва да се има предвид, че износът на селскостопански и хранителни продукти от ЕС за Китай е бил на стойност 12,8 млрд. евро за 12 месеца от септември 2018 до август 2019 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във