Банкеръ Daily

Пари и пазари

ЕС финансира система за наблюдение на границите в Егейско море

Европейският фонд за вътрешна сигурност даде зелена светлина на изплащането на 50 милиона евро на Гърция за развитието на интегрирана морска система за наблюдение в Егейско море, съобщава гръцкото издание Еkathimerini.

Новата система ще позволи на гръцката брегова охрана да наблюдава дейността в Егейско море 24 часа в денонощието, включително контрабанда и други престъпления, потоци от бежанци и мигранти, както и турските нарушения на морските граници на страната.

Системата предвижда 35 станции за мониторинг, които ще бъдат разположени във военни бази, както и два мобилни пункта, които ще се местят според оперативните нужди. Целта е да се подобри мониторинга на източната морска граница на Европейския съюз, като страната се приведе в съответствие с ангажиментите си по Шенгенското споразумение.

Предвидена за завършване през 2022 г., новата система също ще предостави ценна информация на европейската гранична агенция Frontex, като в същото време ще позволява наблюдение в реално време на дейностите в Егейско море от Брюксел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във