Банкеръ Daily

Пари и пазари

Ердоган смени финансовия министър

Турската лира поевтиня за пореден път след новината, че президентът Реджеп Ердоган е приел оставката на финансовия министър на страната Лютфи Елван и е назначил на негово място досегашния заместник министър на финансовото ведомство - Нуредин Небати, видно от декрета, публикуван в турския държавен вестник на 2 декември. 

Смяната се случва след 27-процентен срив на лирата през ноември и загубени 45% от началото на годината. Турската парична единица регистрира серия от рекордно ниски кониторвки към щатския долар, провокирани от начина на провеждане на икономическата политика на агресивни лихвени понижения в условията на двуцифрена инфлация.

Лирата потъна до безпрецедентните 13.9519 за един щ. долар на 30 ноември и се възстанови частично ден по-късно в резултат на директните интервенции на централната банка на валутните пазари. В сутрешната търговия на 2 декември тя се разменяше срещу 13.45 лири за един долар. 

Новият лидер на турските финанси - Нуредин Небати, е изучавал международни отношения, политически науки и публична администрация и три години е бил заместник министър на финансите. През миналата седмица той е коментирал, че Анкара от години се опитва да води политика на ниски лихвени проценти, но винаги се е сблъсквала със силна опозиция. А след назначението му за министър е написал в "Туитър", че "този път всички са решени да я осъществят" и че поддържането на ниски лихви "не е проблем" в сегашните пазарни условия.

Досегашният финансов министър - Лютфи Елван - дългогодишен член на управляващата партия на Ердоган, се задържа на поста си малко повече от година след като през ноември 2020-а заема мястото на внезапно напусналия си предшественик Берат Албайрак. 

Рокадата е последната от поредицата смени на най-високите икономически позиции на Турция, включително и на трима шефове на централната банка за последните две години и половина - действия, подронили значително надеждността и доверието в политиците на страната. По оценка на икономисти, погрешното управление и политическата несигурност са допуснали инфлацията до двуцифрени стойности, редуцирали са валутните резерви и са обезценили с над две трети лирата през последните четири години, превръщайки я в най-губещата валута от развиващите се пазари. 

Елван е смятан за един от последните министри, способни да убедят Ердоган да преосмисли лихвената си политика. Той и назначеният по същото време председател на Турската централна банка - Наджи Агбал, са пазарно-ориентирани технократи, придържащи се към по-ортодоксални икономически политики. Което спира бягството на чуждестранни инвестиции, набрало скорост по времето на Албайрак. 

Настроението се променя през март когато Ердоган уволнява Агбал след като централната банка повишава лихвите до 19 процента. Турската лира пък тръгва надолу и понижението се превръща в свободно падане през миналата седмица когато новият банков управител - Сахап Кавджиоглу, който започна да понижава лихвите през септември, ги оряза с още 100 базови пункта - до 15%, на 25 ноември. 

Същевременно, отомврийската инфлация се повиши до 20% годишно, а цените на дребно в турския мегаполис Истанбул са скочили с 4.71% на месечна база през ноември, което се равнява на 24.05% годишен ръст, по данни на истанбулската Търговска камара, публикувани на 2 декември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във