Банкеръ Daily

Пари и пазари

Ердоган призова турците да държат спестяванията си в лири

Президентът Тайип Ердоган каза в петък, че турците трябва да държат всичките си спестявания в лири и че неотдавнашната волатилност на валутния курс е до голяма степен под контрол, след като лирата отслабна рязко през последните два месеца.

"Искам всички граждани да държат спестяванията си в наши собствени пари, да управляват целия си бизнес с наши собствени пари и препоръчвам това. Нека не забравяме това: докато не приемем собствените си пари като еталон, ние сме обречени да потъваме. Турската лира, нашите пари, това е, с което ще продължим напред. Не с тази или онази чужда валута“, каза Ердоган в реч в Истанбул, цитиран от "Ройтерс".

Ердоган призова турците да внесат и своите спестявания в злато в банковата система и повтори мнението си, че лихвените проценти са причина за инфлацията.

"От известно време водим битката да спасим турската икономика от цикъла на високи лихви и висока инфлация и да я поемем по пътя на растеж чрез инвестиции, заетост, производство, износ и излишък по текущата сметка“, каза турският президент.

Кризата с цената на турската лира спрямо долара беше предизвикана от агресивните намаления на лихвите от централната банка, възлизащи на 500 базисни пункта от септември насам, извършени под натиска на Ердоган като част от опит за стимулиране на кредитирането и износа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във