Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЕНЕРГИЙНИТЕ БОРСИ НА ГЕРМАНИЯ И ХОЛАНДИЯ ПЛАНИРАТ СЪТРУДНИЧЕСТВО

Енергийните борси на Германия и Холандия планират да си сътрудничат в търговията на енергийни продукти в хода на постепенното отваряне на пазарите в Европа за конкуренция без ограничения и в усилията на 25-членния ЕС да създаде единен пазар на енергия. В електронно съобщение, изпратено на 5 юли, Европейската енергийна борса, която се намира в германския град Лайпциг и базираната в Амстердам Европейска борса за енергийни деривативи Endex, разкриха, че ще започнат съвместна дейност по разплащанията на контракти за доставка на природен газ. Ръководствата на двете тържища определят това намерение като първата стъпка към напълно интегриран европейски пазар на енергия с открит достъп на всички пазарни участници на него. Крайната цел е разработването на сигурен, ефективен и ликвиден енергиен пазар на Европа.
Енергийните пазари в ЕС - най-големият търговски блок в света, ще се отворят за пълна конкуренция през идната година, защото страните членки искат намаление на цените и повишение на ефективността им. Критиците на съществуващата конфигурация в сектора твърдят, че пазарите на енергия се доминират от едрите играчи като групировката ЕОН, която контролира над 50% от пазара на природен газ в Германия.
Двете борси са основали нова компания - Юръпиън къмодити клиъринг (European Commodity Clearing), чрез която ще се уреждат плащанията по контрактите в няколко европейски държави, като ще се започне от енергийните фючърси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във