Банкеръ Daily

Пари и пазари

Енергийната криза може да събори паунда до 1.14 долара

Британският паунд рискува да падне до най-ниската си за последните две години котировка към зелените пари, ако кризата на газовите доставки през зимата не тласнат Обединеното кралство в рецесия, предупреждава частната банка на "Джей Пи Моргън Чейз". Английската валута, чиято пазарна оценка вече е с 12% по-ниска отколкото в началото на годината, започва да отчита опасенията на пазарните играчи, че по-високите газови цени ще засилят инфлационния натиск успоредно с охлаждането на икономическия растеж, посочва шефът на глобалната валутна стратегия на "Джей Пи Моргън прайвит бенк" - Сам Зийф. В интервю за агенция "Блумбърг" той коментира, че котировката 1.14 щ. долара за един паунд "е напълно възможна, ако газовите цени продължат да правят това, което вършат в момента".    

Напоследък търговците са се преориентирали към продажби на английските пари заради проблемите на Острова, за разлика от предишните месеци когато слабостта на валутата се дължеше по-скоро на силата на щатския долар, допълва Зийф. Паундът успя да компансира част от загубеното в първия работен на седмицата, когато потъна до 1.1740 щ. долара и на 24 август се върна над 1.18 долара, но все пак остава в близост до най-ниското си ниво от март 2020-а. 

Цените на природния газ се катерят в целия свят след като инвазията на Русия в Украйна задълбочи глобалния енергиен спазъм. По-високите енергийни сметки се очаква да засилят удара върху семейните бюджети на британците, а опасността от недостиг на горива може да забави още повече икономическата активност на страната. 

Зийф прогнозира и още загуби за еврото, като очаква единната европейска валута да падне до 95 американски цента до края на декември, ако газовите котировки останат на сегашните или преминат на нови по-високи равнища. Енергийната криза на Стария континент ще поддържа търговията на еврото в близост до 0.85 паунда, предвижда банкерът. 

И други валутни стратези смятат, че подновената слабост на еврото е само началото на по-дълбок срив на единната европейска валута. "Моргън Стенли" предвижда, че единната европейска валута ще падне до 0.97 щ. долара през това тримесечие - стойност, която не е "посещавана" от началото на новото столетие. "Номура интърнешънъл" вещае 0.975 долара за едно евро до края на септември и впоследствие още по-ниските 0.95 долара под натиска на кризата на енергийните доставки и риска от режим на тока, които могат да увеличат вноса в еврозоната.

В сутрешната европейска търговия на 24 август еврото се разменяше срещу 0.9950 щ. долара и 0.8412 паунда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във