Банкеръ Daily

Пари и пазари

Енергийната борса плаща почти 7.8 млн. лв. дивидент на БФБ

Цялата печалба на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД за миналата година ще бъде разпределена като дивидент на едноличния й собственик – „Българската фондова борса“ АД. Това е решението на борда на директорите на борсовия оператор, който е одобрил предложението на съвета на директорите на енергийната борса.

От съобщението става ясно, че „Българска независима енергийна борса“ няма да отчислява вноска за фонд „Резервен“ и да оставя неразпределена печалба.

Това означава, че БФБ ще получи сумата от 7 775 111.03 лева от дъщерното си дружество.

Припомняме, че и от печалбата за 2020-а „Българска независима енергийна борса“  също изплати дивидент на компанията майка – над 5.2 млн. лева.

„Българска фондова борса“ завърши първото полугодие на тази година с печалба от малко над 3.6 млн. лева. Вероятно акционерите й ще получат отново междинен дивидент.

Борсовият оператор изплати на притежателите на негови акции рекорден дивидент от печалбата за миналата година - около 1 лев, на два пъти. Междинният дивидент за първата половина на 2021 г. беше в размер на 0.55 лева бруто на акция, а след това към тази сума се добавиха и 0.42 лева. 

„БФБ-София“ купи „Българска независима енергийна борса“ в началото на февруари 2018 г. от „Български енергиен холдинг“ за сумата от 5.2 млн. лева.

През тази година акциите на БФБ бавно вървят нагоре, като в момента се търгуват по 9.50 лева за един брой, а това оценява борсовия оператор на 62 537 170 лева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във