Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЕМИСИИ И ЕМИТЕНТИ БР. 5

Представители на Булгарлизинг не бяха избрани в комитета на кредиторите на обявеното в несъстоятелност русенско предприятие Дунавска коприна. Общото събрание на кредиторите на завода гласува техни представители да бъдат лица, предложени от държавата, местната Топлофикация и работниците. Дълговете на Дунавска коприна са 12 млн. лв., от които Булгарлизинг има да взема 4.16 млн. лева. Собственик на фирмата е германската компания Мюлер и синове.

Съветът на директорите на фондовата борса одобри емисията облигации на община Свищов за търговия на свободния пазар на тържището от понеделник. Собственици на книжата са пенсионносигурителното дружество Алианц-България и местни фирми, еднолично притежание на местната управа в крайдунавския град. Стефан Стефанов от посредника Източни финанси, който организира процедурата по листването на облигациите на борсата, заяви за в. БАНКЕРЪ, че инвеститор за цялата емисия книжа вече е намерен. Той обаче предлага цена от едва 8 лв. за бройка при номинална стойност от 10 лева. Очаква се книжата си да продадат по-голямата част от общинските фирми, които са замразили над 70 хил. лв. в облигациите, а освен това изпитват финансови затруднения.
Общата номинална стойност на емисията е 371 510 лева. Доходността им е равна на основния лихвен процент плюс 3 пункта. Падежът на книжата е между 2002 и 2006 година. Годишната им доходност обаче би могла да скочи до 12%, ако облигациите се закупят по 8 лева.

Центърът за масова приватизация преведе закупените на 14-ия централизиран публичен търг акции по сметките на спечелилите ги инвеститори. Това означава, че придобилите книжа на Балканфарма-Дупница и Балканфарма-Троян ще могат да гласуват с тях на общите събрания на двете дружества, насрочени за 16 февруари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във