Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЕМИСИИ И ЕМИТЕНТИ БР. 46

В понеделник (20 ноември) започва четиринадесетият централизиран публичен търг от масовата приватизация. Инвеститорите ще наддават за акции от 171 предприятия. По-атрактивните от тях са Балканфарма-Дупница, Балканфарма-Троян, Софияпласт и Парк-хотел Москва.

На редовното си заседание в четвъртък членовете на Държавната комисия по ценните книжа одобриха общите условия, приложими към договорите с клиенти на БИОХИМ И НЕФТИНВЕСТБАНК. Освен това беше взето решение за отписване на шест предприятия от регистъра на публичните дружества. Винком АД - Бургас, и българските депозитарни разписки върху базов актив акции на Дойче банк пък влязоха в списъка на комисията.

Съветът на директорите на исперихското керамично предприятие Хан Аспарух АД свиква общо събрание на дружеството на 8 декември. На него ще се гласува за четирикратно увеличение на капитала му. Към тази дата акционерите на фирмата ще могат да запишат за всяка притежавана от тях книга от завода по три нови. Според предложението на управителите емисионната стойност на акциите ще е равна на номиналната, която е един лев.

Акционерите на Юнион Миниер Пирдоп мед ще могат да запишат акции от увеличението на капитала на компанията до 8 декември. Шестнадесет лева е емисионната стойност на една книга от планираното четирикратно нарастване на основния капитал на медодобивния комбинат. Мажоритарният собственик на Юнион Миниер Пирдоп мед - белгийският концерн Юнион Миниер, държи 98% от акциите му.

Понеделник е крайният срок, в който кандидатите за брокери трябва да подадат документите си в Държавната комисия по ценните книжа. Както в. БАНКЕРЪ вече писа, изпитът за придобиване на лиценз ще се проведе на 9 декември.

Съветът на директорите на русенския завод за производство на телени изделия Жити АД свика общо събрание на компанията на 18 декември. На него акционерите ще гласуват за отписването му от регистъра на публичните дружества, воден от Държавната комисия по ценните книжа. Това е възможно, тъй като капиталът на завода е под 200 хил. лева. Акциите на Жити се търгуват на свободния пазар на фондовата борса, като от месеци те са обект на постоянно търсене на цена от 5 лв. за бройка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във