Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЕМИСИИ И ЕМИТЕНТИ БР. 40

Агенцията за приватизация отхвърли бургаското дружество Бългериан холидейс като купувач на хотел Чинар, който е обособена част от Слънчев бряг АД. Фирмата представила непълна декларация за произхода на средствата си. АП покани класираната на второ място в търга пловдивска фирма Интер-таб ООД да подпише сделка с нея. Интер-таб предложи цена от 3 095 000 лв. за хотела (с 5 хил. лв. по-малко от Бългериан холидейс). През седмицата АП сключи договорите за продажба и на други три хотела от Слънчев бряг АД - Диамант, Калофер и Космос.

На редовното си заседание в сряда членовете на Държавната комисия по ценните книжа (ДКЦК) одобриха търговото предложение на Солвей Шишеджам холдинг за изкупуване на книжата на миноритарните акционери в девненския завод за калцинирана сода Солвей-Соди. Цената на офертата, която бе публикувана в петък (5 октомври), е 13 лв. за бройка. След като изтече срокът на предложението, холдингът възнамерява да отпише Солвей-Соди от регистъра на публичните дружества, което означава, че акциите му вече няма да се търгуват на фондовата борса. Освен това членовете на ДКЦК допуснаха до изпит 30 кандидати за брокери и 46 - за инвестиционни консултанти. Тестовете ще се проведат съответно на 27 и 28 октомври.

Бългериан технолоджис е новият собственик на 75% от капитала на София филм. Сделката между АП и купувача беше подписана на 1 октомври. Цената на продажбата е 4 712 000 лв., които ще бъдат платени изцяло в брой. Двадесет и три процента от сумата обаче ще бъде преведена в специална депозитна сметка. Бългериан технолоджис може да си върне част от нея, ако София филм загуби водените реституционни дела за кината Витоша, Ново кино Славейков, Глобус и Москва, които са собственост на доскоро държавното дружество. Освен това купувачът се ангажира да инвестира 6 млн. лв. в компанията през следващите пет години, а предметът на дейност на киносалоните не може да се променя до 2011 година. Бългериан технолоджис, която е собственост на панамската Лингуапланет.ком, се ангажира и да излъчва поне 20% европейска (включително и българска) филмова продукция.

Кремиковци намалява с 15% производството си, съобщи пресслужбата на софийския металургичен комбинат. Причината е в неблагоприятната конюнктура на международния пазар на черни метали. Пускането в експлоатация на нови мощности по света доведе до свръхпредлагане на пазара, се казва в съобщението. Управителният съвет на дружеството взе решение и за съкращаване на персонала и на материалните разходи, което ще доведе до намаляване на себестойността на продукцията му с 15 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във