Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЕМИСИИ И ЕМИТЕНТИ БР. 39

На редовното си заседание членовете на Държавната комисия по ценните книжа одобриха окончателния проект на Наредбата за условията и реда за вписване и отписване на емитенти от регистъра на комисията. Документът ще бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет. Както се и очакваше, срокът, в който борсата трябва да представи в комисията допълнителни сведения, за да получи разрешение за извършване на дейност като неофициален пазар на ценни книжа, бе удължен до 3 ноември. Комисията одобри общите условия, приложими към договорите с клиенти на инвестиционния посредник Ви-Веста.

Централният депозитар вписа увеличението на капитала на осем дружества, сред които по-известни са Холдинг Кооп юг и Дупница-БТ. Предприятията се съобразиха с изискванията на Търговския закон, според който номиналната стойност на акция от всички дружества трябва да е кратна на 1 лев. Така тя се повиши от 1.5 лв. на 2 лв. при бившия приватизационен фонд и от 0.9 лв. до 1 лев при тютюневата фабрика. В регистъра на депозитара бяха вписани нови две дружества - Аптечно Русе АД с капитал от 232 хил. лв. и Пловдивстройресурс с капитал от 103 059 лева.

Агенцията за приватизация подписа договорите за продажба на три ресторанта, обособени части от Слънчев бряг. Търговете за тях се проведоха преди две седмици. Софийското дружество Зеда тур АД закупи ресторант Сирена срещу 550 хил. лв., ЕТ Лотос 111 - Мария Панайотова спечели ресторант Лотос за 575 хил. лв., а Димано ООД - Несебър, придоби Есперанто на цена от 737 600 лева. Тридесет процента от тези суми бяха платени в четвъртък, а останалите пари трябва да бъдат внесени до 12 октомври тази година. На проведените преди седмица търгове с явно наддаване за хотели и ресторанти от комплекса бяха договорени плащания общо за над 65 млн. лева. Парите ще влязат по сметките на Слънчев бряг АД. АП промени методите за продажба на две дружества - софийските ТЦ - Цника ЕАД и Агромашина импекс ЕАД. Първото ще се раздържавява чрез явно наддаване с начална цена от 3.8 млн. лв., а второто - с публично оповестен конкурс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във