Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЕМИСИИ И ЕМИТЕНТИ БР. 37

Американската фирма Хардланд инвестмънт прехвърли дела си от 208 013 акции, или 1.3% от капитала на девненския торов завод Агрополихим. Пакетът бе придобит от дружеството Асид енд фъртилайзърс, в което акционери са Хардланд и белгийската компания Юмикор (новото име на Юнион Миниер). За цена на сделката бе определена символичната сума от 0.01 лв. за книга. Така Асид енд фъртилайзърс вече притежава над 97% от комбината, заяви за в. БАНКЕРЪ изпълнителният директор на Агрополихим Васил Александров.

В сряда на блоковия сегмент на фондовата борса беше прехвърлен пакет от 12.73% от капитала на бургаската рафинерия ЛУКойл Нефтохим. Цената на сделката е 3.7 лв. за акция, а посредник по операцията беше бургаската финансова къща ФАР. Според запознати, става въпрос за вътрешни прехвърляния на книжата между фирми, свързани с мажоритарния собственик на рафинерията - ЛУКойл България.

От понеделник, 17 септември, на свободния пазар на фондовата борса ще се търгуват книжата на Слънчев бряг холдинг. Размерът на емисията е 386 538 акции с номинал от 1 лев всяка. Основният актив на бившия приватизационен фонд е делът му от над 14% от капитала на курорта Слънчев бряг.

РМД Алумина инвест продаде голямата част от дела си в шуменския завод Алкомет. Купувач на 321 512 акции от дружеството бе мажоритарният му собственик Алуметал, собственост на Индустриален холдинг България. Цената на сделката бе 3.87 лв. за книга.

Рудоземското дружество Рудметал се оказа единствената фирма, подала оферта за покупката на рудник Димов дол, който е обособена част от Горубсо-Рудозем. За рудник Рибница обаче кандидати не се явиха, съобщи Агенцията за приватизация. Министерството на икономиката пък удължи до 25 септември срока за подаване на оферти за тетевенското предприятие Дебриплат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във