Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЕМИСИИ И ЕМИТЕНТИ БР. 35

Министерският съвет отложи разрешението да се разсрочат инвестиционните ангажименти на белгийската компания Юнион Миниер, поети при раздържавяването на медодобивния комбинат в Пирдоп. Собствениците на завода предложиха още миналия август да изпълнят програмата си на стойност 220 млн. щ. долара до края на 2004 г. вместо заложения в договора с АП срок до 31 декември 2002 година. Бившият кабинет Костов одобри измененията по принцип, но отказа да ги гласува заради призивите на Национално движение Симеон Втори да се спре приватизацията, докато то състави правителство. Министрите решиха в четвъртък да чуят мнението на експерти и едва тогава да се изкажат окончателно.

На редовното си заседание в сряда, 29 август, членовете на Държавната комисия по ценните книжа гласуваха от регистъра на публичните дружества да бъдат отписани шестима емитенти. Сред тях е и фалиралият старозагорски торов завод Агробиохим.

Регистрираната в Нидерландски Антили компания Симолеон инвестмънтс оттегли заявката си за търгово предложение към акционерите на завода за производство на картон ЗМК Никопол. От близо два месеца дружеството притежава 98.61% от капитала на предприятието. Според Закона за публичното предлагане на ценни книжа обаче компанията няма право на глас в общото събрание на никополски завод до публикуването на последващо търгово предложение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във