Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЕМИСИИ И ЕМИТЕНТИ БР. 33

Държавната комисия по ценните книжа (ДКЦК) одобри търговото предложение за изкупуване на книжата на дребните акционери в Плевенско пиво. Цената на офертата, отправена от Пивоварна Плевенско пиво, собственост на белгийската Интербрю, е 9 лв. за бройка. Компанията притежава над 90% от капитала на плевенската бирена фабрика, което означава, че след като изтече срокът на предложението, тя ще може да поиска да я отпише от регистъра на публичните дружества. Замисълът на Интербрю е след това Плевенско пиво да се влее в пловдивската Каменица. Плановете са това да се извърши в края на тази или в началото на следващата година. Така пивоварните в Пловдив, Хасково, Бургас и Плевен ще се управляват от един централен офис и ще имат обединено управление.

Вицепремиерът Николай Василев уволни служителката от икономическото министерство Анна Попова. Причината е, че тя не се е съобразила с негово нареждане и е гласувала против смяната на изпълнителната директорка на козметичния завод Ален мак Антонина Хекимова на събранието на съвета на директорите на дружеството на 3 август. Гласът на Попова, която е член на управителния му борд, отложи смяната на властта в предприятието за 8 август, когато съветът гласува мястото на Хекимова да заеме друга представителка на икономическото ведомство - Руска Василева.

Девненският торов завод Агрополихим обяви печалба от 1.942 млн. лв. за първите шест месеца на годината. Основната причина за добрия резултат е покачването на цената на амониевата селитра у нас и на международните пазари. Продажбите на комбината са нараснали от 58.485 млн. лв. за периода януари-юни 2000 г. до 135.199 млн. лв. за същия период на тази година.

Във вторник, 21 август, ще се проведе годишното общо събрание на акционерите на Софарма. Те ще гласуват за разпределението на печалбите на фармацевтичния завод за 1999 и 2000 година. Освен това ще приемат нов устав на дружеството и ще назначат нови членове на съвета на директорите му.

Членовете на ДКЦК разрешиха от регистъра на публичните дружества да се отпишат Зино-П - Петрич, Успех - Луковит, Пелмаш - град Искър, и Програмни продукти и системи - София. Освен това на редовното си заседание в сряда бяха одобрени общите условия, приложими към договорите с клиенти на Популярна каса-95 - Пловдив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във