Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЕМИСИИ И ЕМИТЕНТИ БР. 27

Изпълнителният съвет на Агенцията за приватизация промени метода и сроковете за продажба на 14 хотела и други обекти, които са обособени части от Слънчев бряг АД. През септември ще бъдат проведени търгове с явно наддаване за хотелите. Промяната се наложи заради избора на ново правителство. Според старите обявления в Държавен вестник продажбата на обектите трябваше да започне до средата на юли. Парите от сделките ще постъпят в касата на Слънчев бряг АД. Държавата притежава 75% от това дружество, а останалите бяха продадени при първата вълна на масовото раздържавяване.

Членовете на Държавната комисия по ценните книжа (ДКЦК) наложиха временна забрана за публикуване на търговото предложение към дребните акционери в Парк-хотел Москва, отправено от мажоритарния собственик Българска холдингова компания. Причина за това е, че е предложена ниска цена - 1 лев за книга. БХК притежава 96.25% от капитала на столичния хотел. Компанията трябва да изчисти неточностите в предложението си в срок от седем работни дни от датата на забраната. Този срок изтича в петък, 13 юли. Освен това членовете на ДКЦК отписаха осем компании от регистъра на публичните дружества. Сред тях са Бороспорт и Търговски център Тракия, който бе избран за ексклузивен купувач на Стоков базар Илиянци.

Нито една фирма не подаде в срок (до 29 юни) оферта за приватизацията на 57% от капитала на пловдивския козметичен завод Ален мак - крайния срок, определен за това от Агенцията за приватизация. Затова и шефовете на АП решиха да обявят нови срокове - до 75 дни след публикуването на новата обява в Държавен вестник. Провалът на сделката бе предопределен от юридическите проблеми около приватизацията на завода. В момента текат три дела срещу една от предишните процедури за раздържавяването му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във