Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЕМИСИИ И ЕМИТЕНТИ БР. 25

Министерският съвет реши да апортира в капитала на фондовата борса една трета от имота на столичния булевард Христо Ботев. Останалите две трети идеална част са собственост на БФБ отпреди три години. Интересното е, че борсата от известно време търси купувач за сградата, тъй като тя определено не й е необходима за нейната дейност. В момента подът на тържището се намира в една зала на булевард Македония, която побира не повече от петима брокери едновременно, защото останалите сключват сделки дистанционно от офисите си. Увеличаването на капитала на борсата ще се гласува на общото събрание на дружеството, насрочено за 5 юли.

На редовното си заседание членовете на Държавната комисия по ценните книжа (ДКЦК) отписаха от регистъра на публичните дружества ЛВК-Винпром - Търговище, Зора - Русе, Автоматика - Русе, Трансстрой Варна и Новоселска гъмза - Видин. Одобрени бяха и общите условия, приложими към договорите с клиенти на четирима инвестиционни посредници.

Столичните Юнайтед синема АД и Бългериън текнолоджис ЕООД подадоха оферти за покупката на 75% от капитала на София филм ЕАД. Другата седмица Агенцията за приватизация ще организира наддаване между тях, съобщи изпълнителният й директор Левон Хампарцумян. Двадесет процента от дружеството ще бъдат предложени на работниците. Останалите 5% от акциите, които служителите не пожелаха да закупят, ще бъдат пуснати на фондовата борса. София филм ще стане публична компания, защото работи в културната сфера и за дейността й трябва да има повече информация, поясни Хампарцумян.

Три фирми подадоха оферти за приватизацията на мина Чукурово ЕАД - с. Габра. Това са Елшица-99 АД в консорциум с Видекс ЕООД, Ел Ем Импекс ЕООД и Чукурово приват. Те внесоха и депозит за 150 хил. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във