Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЕМИСИИ И ЕМИТЕНТИ БР. 22

Мажоритарните собственици на Дюни - американската фирма Джованда интернешънъл и Ладимекс-Л ООД, които държат общо 92.05% от курорта, отправиха търгово предложение за изкупуване на книжата на дребните акционери от дружеството. Цената, по която двете компании ще купуват акциите, е 1.26 лв. за бройка. Инвестиционен посредник е столичният Статус инвест. Срокът на офертата е 28 дни след нейното публикуване, което предстои. Държавната комисия по ценните книжа одобри предложението. След изтичането на срока му Джованда интернешънъл и Ладимекс-Л вероятно ще поискат Дюни да бъде отписано от регистъра на публичните дружества.

Акционерите на Гранд хотел Варна ще гласуват на 29 юни за увеличението на капитала на компанията. Планира се общото събрание да вземе решение за издаване на нови 42 млн. акции с номинална и емисионна стойност от 0.10 лв. всяка. По този начин капиталът на дружеството ще достигне 6 531 005 лева. Парите ще се използват за реконструкция и модернизация на Гранд хотел Варна и прилежащите му хотели Простор и Лебед. Мажоритарни собственици на варненския Гранд са компании от структурата на корпорацията България 2002 (бившата Мултигруп).

Девет фирми закупиха информационни меморандуми за приватизацията на 78% от капитала на мина Христо Ботев в Бобов дол. Оферти се подаваха до 1 юни, като депозитът за участие в конкурса е 51 870 лева. Деветдесет процента от цената на бъдещата приватизационна сделка ще се плаща с компенсаторни инструменти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във