Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЕМИСИИ И ЕМИТЕНТИ БР. 21

На първото си редовно заседание новият състав на Държавната комисия по ценните книжа (ДКЦК) одобри проспектите за вторично публично предлагане на столичната Пивоварна Ариана и габровските фирми Витекс и Независимост 40. Освен това от регистъра на публичните дружества бяха отписани 23 емитенти, сред които Жити - Русе, и София Принцес хотел. Приети бяха и 34 общи условия, приложими към договорите с клиенти на инвестиционни посредници. ИП МакКап Брокерс АД пък получи разрешение за извършване на сделки в чужбина. Любомир Велков и неговите колеги вписаха в регистъра на публичните компании Строителна механизация - 2000 - Стара Загора.

Мажоритарният собственик на панагюрската фирма Асарел-медет - Асарел-инвест, купи от Агенцията за приватизация остатъчния държавен пакет от дружеството за 48 310 щ. долара. С придобиването на тези 2.53% от акциите Асарел-инвест вече контролира 77.53% от капитала на компанията за добив и обогатяване на медни и медно-пиритни руди.

Арбитражният съд към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) отложи за 1 юни делото, заведено от ирландската фирма Ферон инвестмънтс срещу продажбата на линията Даниели, която е част от пернишкия металургичен завод Камет. Искът на ирландците забави подписването на сделката за Даниели между Министерството на икономиката и финландската компания Хансатико. Междувременно стана ясно, че представителите на финландците у нас са поискали среща със заместника на Петър Жотев - Иван Иванов, за да се ускори решаването на проблема.

Агенцията за приватизация продаде 20% от Горубсо-Лъки на Лъки-инвест за 28 786 щ. долара и това дружество става собственик на 80% от книжата на предприятието за добив и преработка на оловно-цинкови руди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във