Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЕМИСИИ И ЕМИТЕНТИ БР. 19

Агенцията за приватизация предложи на мажоритарния собственик на Русенска корабостроителница - немската Русе шипярд бетайлигунгсгезелшафт, да закупи останалите държавни 14.75% от капитала на дружеството. АП иска за тях 297 830 щ. долара. В момента германската компания притежава 80% от акциите на корабостроителницата, а 5.25% държат работещи в предприятието.

Акционерите на Кораборемонтен завод Одесос взеха решение да си разпределят за 2000 г. дивидент по 3 лв. за книга преди облагане с данъци. Същият дивидент ще получат и собствениците на акции от търговищкия производител на акумулаторни батерии Енергия, който е един от малкото емитенти на публични корпоративни облигации у нас. Бившият приватизационен фонд Холдингово дружество Пътища пък ще разпределя като дивидент по 1.50 лв. за книга.

Иск за 8.112 млн. лв. в Софийския градски съд срещу собственика на Камбана - 1899 - Хелиън инвестмънт Б.В., заведе Агенцията за приватизация. Претенциите й са за неизпълнение на инвестиционната програма и на плана за трудова заетост за 1999 година. Според договора за раздържавяване, купувачът е трябвало да вложи в предприятието за производство на растителни масла 23 млн. щ. долара. Мажоритарният пакет от 68% от Камбана 1899 бе продаден през 1997 г. и плати за него 5.5 млн. щ. долара.

Агенцията за приватизация предвижда да организира конкурс за избор на консултант по продажбата на Бояна филм ЕАД. Той трябва да изготви правен анализ, оценка и информационен меморандум за софийското дружество. Според плановете на Агенцията, стратегията за раздържавяването на Бояна филм ЕАД ще бъде готова до седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във