Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЕМИСИИ И ЕМИТЕНТИ БР. 18

Врачанският торов завод Химко подписа договор за заем на стойност 170 млн. щ. долара с канадската фирма Лавален. Гаранциите по кредита се поемат от мажоритарния собственик на Химко - регистрираната в САЩ компания Ай Би И Транс ъф Ню Йорк. Междувременно стана ясно, че врачанският комбинат ще спре работа от средата на май заради влошената пазарна конюнктура. Украинските производители правят дъмпинг на нашето производство, оплакват се от фирмата. От началото на май Химко премина на половин работен ден.

Правителството реши да отпише задълженията по ЗУНК на пловдивското предприятие МТА ЕАД за около 7.66 млн. щ. долара и 37 хил. лева. Тази стъпка се прави заради предстоящата приватизация на дружеството. По този начин кабинетът се надява да предизвика по-сериозен инвеститорски интерес. Самото отписване на ЗУНК-овите борчове обаче ще стане факт едва след раздържавяването на над 50% от капитала на МТА ЕАД. С размера на задължението ще се увеличи допълнителният капитал на дружеството.

Агенцията за приватизация реши да продаде 79% от капитала на Стоков базар Илиянци ЕООД чрез преговори с потенциални купувачи. Срокът за подаване на оферти за обекта ще стане ясен, след като се публикува обявата в Държавен вестник. Кандидатите трябва да представят на АП тригодишна бизнес програма за развитие на дружеството.

Агенцията за приватизация избра още четири инвестиционни посредника за продажбата на миноритарни пакети на публични компании. Нефтохим инвест финанс ще продава акции на Гранд хотел Варна АД, Бета корп - на Калиакра АД. Бора инвест ще се опита да пласира държавните книжа в Родина турист АД, а пък на София инвест брокеридж се падна задачата да посредничи при раздържавяването на пакета от пещерския фармацевтичен завод Биовет АД. За останалите шест дружества, акции от които трябваше да се приватизират борсово, ще се насрочи нов конкурс за избор на посредник. Причината е, че за тях е имало по един кандидат.

Общото събрание на германския концерн Сименс реши да увеличи капитала на дружеството от 1.775 млрд. на 2.662 млрд. г. марки. За всеки две стари акции към 27 април тази година притежателите им ще получат по една допълнително. Собствениците на български депозитарни разписки (БДР) също ще могат да се възползват от правото на нови количества разписки в същото съотношение.

Временната забрана за въвеждане на поръчки от типа всичко или нищо остава в сила до ново решение за отмяната й, реши съветът на директорите на БФБ. С тази мярка се ограничава възможността за ценови манипулации на официалния и свободния сегмент на борсата.

Централният депозитар вписа нови четири дружества в регистъра си. Това са Белоградчик пътничекси превози АД, Телекомстрой АД - Стара Загора, Ростов АД - Плевен, и Аптечно - Стара Загора АД.

Facebook logo
Бъдете с нас и във