Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЕМИСИИ И ЕМИТЕНТИ БР. 17

Съветът на директорите на фондовата борса отстрани от търговия за един месец инвестиционния посредник Нефтохим инвест финанс и му наложи глоба в размер на 500 лева. Причината е, че е използвана вътрешна информация за предстояща голяма пакетна сделка. Бяха предупредени официално брокерите Петър Матев от Общинска банка и Евгени Петков и Борислава Димитрова от БУЛБАНК. Провинението им е, че са заявили повече от три пъти корекции по вече регистрирани сделки. Маньо Моравенов, директор Търговия на борсата, каза за в. БАНКЕРЪ, че грешките им са по-скоро технически, а не умишлени. Затова и наказанията са по-скоро символични.

Акциите на бургаския кабелен завод Елкабел се преместиха временно от официален пазар А на пазар С на фондовата борса. Причината е в спадналата пазарна капитализация на дружеството, както и във факта, че вече по-малко от 25% от емисията книжа на Елкабел са собственост на миноритарни акционери. Акциите на Софарма пък са поставени под наблюдение на официалния сегмент. На пазар С са регистрирани акциите на Гарант инвест холдинг.

Временната забрана за въвеждане на поръчки от вида всичко или нищо остава в сила до последващо решение за отмяната й, реши съветът на директорите на БФБ. С тази мярка се ограничава възможността за ценови манипулации на официалния и на свободния сегмент на борсата.

Тридесет и един процента от капитала на ДЗУ - Стара Загора, бяха прехвърлени на блоковия сегмент на фондовата борса. Досега пакетът бе собственост на Ем джи елит холдинг. Според електронния сайт investor.bg, купувач на книжата - унгарската фирма Видеотон, е мажоритарен собственик на ДЗУ. Единичната цена, на която бяха прехвърлени акциите бе 2.17 лв., а общата стойност на пакета - 1 248 817 лева.

От 27 април (петък) на фондовата борса се предлага държавният пакет от дистрибутора на горива Петрол. Ден по-рано инвестиционният посредник Бета корп подписа договор за продажбата на 14.49% от акциите на дружеството. Минималната цена, на която ще се пласират книжата, според сделката е 14.50 лв. за бройка. Инвеститорите ще могат да купуват най-малко по 1000 акции на Петрол. АП все още не е определила посредниците за останалите 10 миноритарни държавни пакета от публични дружества, за които има решение да се продават чрез борсата.

Централният депозитар вписа нови четири дружества в регистъра си. Това са Белоградчик пътничекси превози АД, Телекомстрой АД - Стара Загора, Ростов АД - Плевен и Аптечно - Стара Загора АД.

Facebook logo
Бъдете с нас и във