Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЕМИСИИ И ЕМИТЕНТИ БР. 15

Дистрибуторът на горива Петрол ще увеличава капитала си с 20 млн. щ. долара. Решението за това ще бъде взето на общото събрание на дружеството, което най-вероятно ще се проведе на 30 май. Мажоритарен собственик с 51% от компанията е Международен консорциум България, в който най-голямо влияние има Нафтекс България холдинг.

Арбитражният съд към Българската търговско-промишлена палата отложи делото, което ирландската фирма Ферон инвестмънт заведе срещу последната процедура за продажбата на линията Даниели - обособена част от пернишкото предприятие Камет. Магистратите ще обсъдят случая на 10 май. Ако жалбата бъде отхвърлена, пада и последното препятствие Даниели да бъде прехвърлена на финландската компания Хансатико за 40.7 млн. лева.

Възможностите за едновременно листване на български и гръцки дружества обсъдиха председателят на съвета на директорите на БФБ Георги Прохаски и президентът на Атинската фондова борса Панайотис Алексакис. Двамата подписаха меморандум за сътрудничество и разширяване на двустранните контакти. Алексакис посети София в понеделник.

Министерският съвет избра нови двама членове на работната група, която изработва стратегия за продажбата на Булгартабак холдинг. На мястото на бившия изпълнителен директор на Агенцията за приватизация Захари Желязков бе избран неговият наследник на този пост Левон Хампарцумян. Заместник-министърът на вътрешните работи Явор Хайтов пък зае стола на предшественика си Божидар Попов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във