Банкеръ Daily

Пари и пазари

Експортът на петрол от Русия е спаднал с 10 процента

За времето от януари до септември тази година обемът на експорт на петрол от Русия е спаднал с 10 % в сравнение със същия период на миналата година и е съставлявал 159,8 млн. тона, сочат данните на руската статистическа служба.

Само през септември той е спаднал с 20,6 % в годишно изражение – до 18,4 млн. тона, но в сравнение с август тази година се отчита ръст с 12 %.

Добивът на петрол в Русия за 9-те месеца е бил от порядъка на 386,5 млн. тона, което е със 7,9 % по-малко от година по-рано.

Делът на експорта на петрол в общия обем през януари-септември е съставлявал 22,7 %, а в експорта на енергийни стоки – 43,8 % (през януари-септември 2019 г. - съответно 29,4 % и 46,3 %).

Средната  цена на петрола през септември пък е била 290,8 долара за 1 тон. Цената на световния пазар на петрола сорт Urals е съставлявала 298,6 долара за 1 тона.

По данни на руската статистическа служба осъщественият добив през септември е бил от 9907 хил. барела на ден, а през август – 9824 хиляди.

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера се повиши до 46,66 долара за барел, информира днес на сайта си петролният картел, предаде БТА. В сряда един барел от кошницата на ОПЕК струваше 46,91 долара за барел. 

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 14 сорта петрол за износ на страните членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Ориенте (Еквадор), Сахаран бленд или "Сахарска смес" (Алжир), Раби лек (Габон), Джено (Конго) и Зафиро (Екваториална Гвинея).

Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 година.

Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата на ОПЕК" предходния работен ден.

Facebook logo
Бъдете с нас и във