Банкеръ Daily

Пари и пазари

Експерти заговориха за ново "Споразумение Плаза"

Скоростното поскъпване на американския долар може да принуди развитите стопанства да се договорят да манипулират отново зелените пари докато те поевтинеят. 

Подобни екзотични действия не са немислими, защото вече са се случвали в миналото. Става въпрос за "Споразумението Плаза" от 1985-а, което е взето в условията на растяща инфлация, агресивна кампания на Федералния резерв за повишаване на лихвите и ударен доларов възход. Тогава Франция, Япония, Великобритания, САЩ и Западна Германия се договарят да отслабят долара, защото по-нататъшният му ръст ще има разрушителен ефект върху глобалната икономика. С други думи, подобна на сегашната обстановка.

​Търсенето на американски долари не пресъхва през тази година заради намеренията на щатските централни банкери да повишават лихвените проценти по-бързо от партньорите си и заради войната в Украйна, срещу която валутата е убежище от последна инстанция. Резултатът е срив на йената до най-ниската котировка за последните 20 години и прогнози за паритет между еврото и долара. 

Естествено, никой не предвижда незабавна интервенция на този етап, защото американската подкрепа за подобни ефективни действия ще е жизнено необходима. Това обаче не е вероятно в блико бъдеще, защото силата на зелените пари прави вноса в страната по-евтин - изгодно предимство във време на висока инфлация. 

Финансови експерти вече забелязват сериозни негативни последствия за страните извън САЩ.

"Алармата ще се включи", ако еврото потъне под 0.90 долара от около 1.0570 долара в момента, прогнозира Алън Ръскин - главен международен стратег на "Дойче банк". Колегата му Раджийв Де Мело от "ГАМА асет мениджмънт" пък смята за потенциален тригер колапс на японската валута до 150 йени за един долар, което не се е случвало от 90-е години на миналия век. Анализатори на "Голдмън Сакс груп" смятат, че неуправляем ръст на долара ще промени играта. 

Паралели между силната американска валута през 1985-а и сега определено има: търговско претегленият доларов индекс на Федералния резерв се е повишил до 14% на годишна база от началото на 2022-а и е надхвърлил средния му 12-процентен ръст през петте години преди "Споразумението Плаза". Инфлацията в Щатите е най-висока от 80-е години на миналия век когато тогавашният председател на Федералния резерв Пол Волкър качи лихвите до 20%, а колегата му в наши дни Джеръм Пауъл обеща да направи всичко необходимо, за да укроти бързия ценови подем. 

Съдбата на евентуално "Споразумение Плаза ІІ" е в ръцете на американците: следката от 1985-а бе подписана едва след като второто правителство на президента Роналд Рейгън възприе валутните интервенции в по-благоприятна светлина.

Другият фактор е нарасналото значение на Китай на глобалния пазар. Пекин вероятно също ще трябва да се съгласи на координирани действия на централните банки, но юанът не се търгува на равнища, които изискват подобна намеса точно сега, по оценка на валутни анализатори. 

Повечето валутни експерти са убедени, че координирани валутни интервенции в момента няма да има, защото по-силният долар затяга паричните условия и по този наин помага на политиката на Федералния резерв. С други думи, американските централни банкери не биха се съгласили от една страна да провеждат по-стриктна монетарна политика, а от друга да я отслабват с действия срещу долара. 

Картината може да се промени коренно, ако американското стопанство влезе в рецесия и силните зелени пари започнат да вредят на всичко - от заетостта до търговията. 

Вероятността от рецесия през идната година е 30% - най-висока от 2020-а насам, сочи проучване сред икономисти на агенция "Блумбърг".

Илон Мъск пък предположи, че щатската икономика "вероятно" е в рецесия и препоръча на компаниите да следят разходите и кешовите потоци. Мъск смята, че тя ще продължи между 12 и 18 месеца. 

Стратези на "Голдмън Сакс" посочват, че евентуална рецесия ще спре поскъпването на долара като се позовават на натрупаните в исторически план данни, по-специално през периода от 1999-а до 2001-а когато американското стопанство е в сходни условия на силен долар, активен Федерален резерв и спад на фондовите борси. Според банкерите американската валута в момента е "силно надценена" с около 18 процента. Те предвиждат два вероятни сценария за долара през идните седмици: ако перспективата на глобалното стопанство се подобри, това ще отслаби щатската валута, защото ще окуражи инвеститорите да се насочат към по-рискови активи; ако светът влезе в рецесия, посоката на долара ще е по-неясна. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във