Банкеръ Daily

Пари и пазари

Експерт: На 1 април може да има увеличение с 30-40% на цената на газа

Васко Начев

„Вижте динамиката на пазарите, абсолютно никой не може да така да прогнозира какво би се случило след седмица. Това е една от причините, поради които първоначалният вариант на „Булгаргаз“ беше да има намаление, но стечение на обстоятелствата принуди да се върви в друга посока. Тоест увеличение на цената.“ Така енергийният експерт Васко Начев коментира движението на цените на газа пред Би Ти Ви.

„В момента цената е 275 евро за мегаватчас, така че аз се надявам, че в момента пазарът се тества да се види доколко може да издържи. Това са непосилни цени. Те не могат дълго време да се задържат. По-скоро очаквам доста смут да настане на пазара, тъй като голяма част от потребителите просто ще се откажат или ще намалят до минимум на използването на природен газ“, каза Начев.

Спирането на вноса на руски газ от ЕС или Москва си е ембарго и ще доведе до огромен дефицит, който не може да бъде покрит, отбеляза Начев.

Това ще доведе до масово преструктуриране на промишлеността и ползването от битовите потребители, прогнозира експертът.

Според него ако нещата продължат така, на 1 април може да има увеличение с 30-40% на природния газ. Семейство, което плаща по 150 лв. на месец за природен газ, ще трябва да добави поне още 50 лв. към сметката си, каза Начев.

След седемдневно закъснение Комисията за енергийно регулиране обяви цената на природния газ за март у нас.

Въпреки предварителните заявки за поевтиняване „Булгаргаз“ ще продава синьото гориво на цена от почти 114 лева за мегаватчас, което е с 3,5% повече, отколкото през февруари.

Цената на синьото гориво скочи и на международните борси, но увеличението там е драстично след началото на войната в Украйна. На борсата в Нидерландия, от която зависят и цените у нас природният газ почти удвои цената си от 72 евро за мегаватчас на 21 февруари на 132 евро на 24 февруари. В последния ден не миналата работна седмица цената надхвърли 190 евро. Според експерти тези стойности ще сте отразят на цените у нас през април.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във