Банкеръ Weekly

Пари и пазари

"Еко България" развива мрежата с нови покупки

"Еко България" в момента притежава 86 бензиностанции и четири петролни бази в цялата страна.

"ЕКО България" ЕАД се разширява - купува  12 нови бензиностанции, които са собственост на "България лизинг". Това става ясно от решение на Комисията за защита на конкуренцията. И досега веригата ползваше обектите с договор за наем.

Тя е част от гръцката Hellenic Petroleum Group и влезе на българския пазар преди 15 години. "Еко България" в момента притежава 86 бензиностанции и четири петролни бази в цялата страна. "България Лизинг" предлага финансов лизинг на МПС, машини, недвижимо имущество и др., но притежаваше и тези 12 бензиностанции.

Цената на сделката не беше обявена, но тя ще позволи на компанията да оптимизира пазарното си присъствие. Досега тя развиваше мрежата си със строеж на обекти на зелено или с покупка на вече разработени звена. Така през 2005 г. тя купи веригата Ekо Petroleum, а през 2008 г. придоби обектите на българската "Темпо Петрол" и на турската Opet Aygaz в България.

Покупката на тези 12 обекта се вписва в дългосрочните намерения на дружеството да развие завършена мрежа от бензиностанции за дистрибуция на горива, покриваща цялата територия на страната, като на клиентите се предлагат най-новите технологически решения и екологични стандарти. Амбицията на компанията майка е "ЕКО България" да стане лидер на българския пазар на горива. За това ще се разчита не само на по-големия брой бензиностанции, но и на предлагането на иновативни продукти. В бизнес плановете е заложено и увеличаване на броя на предлаганите услуги на бензиностанциите "ЕКО", съобщават от компанията.

"ЕKO България" е една от най-големите гръцки инвестиции в страната. За компанията работят 1200 души.

Пазарът на горива на дребно у нас е труден през последните няколко години, а е и силно конкурентен. Най-големите играчи са "Лукойл България", "ОМВ България", "Петрол" и "Шел България". Руският гигант "Газпром" също влезе у нас с покупката на действащи обекти чрез българското дружество "НИС Петрол", дъщерно на сръбската компания на "Газпром нефт". И румънската  верига "Ромпетрол" е тук. Компанията, която е собственост на казахстанската държавна компания "Казмунай газ", разширява мрежата си чрез франчайз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във