Банкеръ Daily

Пари и пазари

ЕИБ ще използва blockchain за продажба на дълг

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) планира да използва мощта на криптотехнологията blockchain за продажбата на облигации. И по този начин да разшири използването на дигиталните разпределени регистри като инструмент за дълговия пазар на региона. 

ЕИБ е наела "Голдмън Сакс груп", "Банко Сантандер" и "Сосиете женерал" да проучат т. нар. цифрови облигации в евро, които да се регистрират, обработват и осчетоводяват чрез blockchain, твърди запознато с въпроса лице, пожелало анонимност. Срещите с инвеститорите за първоначалната продажба ще започнат на 15 април и ще продължат няколко седмици, допълва добре информираният източник. 

Намеренията на европейските инвестиционни банкери се появяват след коментара на председателя на Европейската централна банка - Кристин Лагард - че поверената й институция може да пусне дигитална валута в средата на това десетилетие.  

ЕИБ нееднократно е била на фронтовата линия на иновациите на европейските капиталови пазари и е сред първите емитенти на зелени облигации и на съобразени с околната среда и с етичното поведение книжа, както и на базов дълг, обвързан с новата краткосрочна лихва в евро ESTR.

(Бел. ред. - ESTR е базов лихвен процент, който отчита краткосрочните кредитни разходи overnight на банките в еврозоната. Той се формира изцяло от дневните транзакции на паричните пазари, които могат да се проследят, за да се удостовери пазарната активност. ESTR се изчислява от Европейската централна банка и заменя индекса EONIA, ползван като референтна мярка на пазара на финансови производни, оценяван на 22 трлн. евро.) 

Множество дългови емитенти по света, включително Световната банка, Китайската строителна банка, "Джей Пи Моргън Чейз" и Националната банка на Канада, експериментират през последните няколко години с емисии, базирани на blockchain, но приложението на разпределените регистри на пазарите на дълг все още е силно ограничено. Технологията, използвана за верифициране и отразяване на транзакциите, която лежи в основата на криптовалутите, се сблъсква с ред препятствия за приложението й на капиталовите тържища, а пандемията предизвика закъснения на някои проекти.  

Blockchain има по-дълга история при заемите и на германския дългов пазар Schuldschein. Пионер е производителят на коли "Даймлер", който пръв е продал дългови книжа за 100 млн. евро на Schuldschein през 2017-а, използвайки blockchain. Германското поделение на "Телефоника" също използва технологията на разпределените регистри в началото на януари тази година, за да набере кредит за 200 млн. евро. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във