Банкеръ Daily

Пари и пазари

Египет купи 50 000 тона пшеница от България

Египет закупи 465 000 тона пшеница с произход от Русия, Румъния и България, съобщи телевизия "Ал Арабия", цитирана от ТАСС. Това е най-голямата покупка на пшеница, която страната е направила от началото на руската инвазия в Украйна.

Според телевизионния канал египетската Генерална администрация за снабдяването със стоки за широко потребление е подписала договори за доставка на 175 000 тона пшеница от Русия, 240 000 тона от Румъния и 50 000 тона от България.

Египет е най-големият вносител на пшеница в света, като годишно внася около 11-13 милиона тона зърно. Основните износители за Арабската република обичайно са Русия и Украйна. Обемът на доставките на руско зърно достигна около 8,2 милиона тона през 2021 г., равняващо се на 74,5 на сто от целия внос на зърно в страната, а делът на украинския внос възлиза на около 20 на сто. 

Военните действия в Украйна и мащабните санкции, наложени срещу Русия от страна на САЩ и Европейския съюз, обаче доведоха до нарушения на доставките.

В тази обстановка Кайро е принуден да търси алтернативни доставчици на пшеница, включително от страни извън Европа. Досега Египет е определил 16 държави като потенциални източници на доставки на зърно, сред които САЩ, Аржентина, Канада, Парагвай и страни от ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във