Банкеръ Daily

Пари и пазари

Ефектите от пандемията белязаха търговията на борсата

ИНВЕСТИЦИОНЕН ПОСРЕДНИК

Юли - септември 2020-а

Вече повече от десет години редакцията на "БАНКЕРЪ" публикува  в края на всяко тримесечие две свои уникални класации: за най-успешно дружество - Инвестиционен посредник, и за най-успешно Управляващо дружество. На тази база се определят и  представилите се най-добре  през годината структури. Ще припомним, че призът за най-добър инвестиционен посредник в България за 2019-а спечели "Елана Трейдинг" АД.

Сега предлагаме подреждането на инвестиционните посредници през третото  тримесечие на сегашната  година според критериите на "БАНКЕРЪ".  Данните, на основата на които е направено то, са представени от самите фирми, от "БФБ-София" АД, използвани са също и изчисления на редакцията. По-конкретно класацията обхваща периода от 1 юли до 30 септември.

 

След доброто начало на годината дойде март и пандемията и сривът в икономиката у нас и в Европа, където са основните ни търговски партньори, както и плановете на фирмите и на хората. Инвеститорите се смълчаха в очакване на развитието на случващото се. Хората бяха стресирани - за работата си, за прходите си.... 

Третото тримесечие носеше белезите и ефектите на Ковид-19. Както обикновено на бурния растеж по световните фондови борси, предизвикат и от многото финансови стимули, в повечето страни, "Българска фондова борса" реагира спокойно... а цените на акциите отстъпиха надолу. SOFIX  пък точно "измери"  случилото се на пазара. Индексът на "сините чипове" завърши тримесечието при 427.55 пункта и загуба от 25.71 процента. BG BX 40 също завърши на червена територия. Другите два индекса - BGTR30 и BG REIT, са в зелено в края на септември.     

След като в края на юни пазарната капитализация на едно дружество - "Чайкафарма Висококачествените лекарства" АД, прескочи 1  млрд. лева, то през юли, август и септември тя добавяше още стойност към борсовата си оценка.

Шест нови емисии - акции и облигации, бяха регистрирани за търговия.

Имаше и отписвания на емисии от облигации. В крайна сметка в регистъра за търговия на БФБ останаха 73 емисии от дългови книжа, 95 емисии акции и 14 борсово търгувани продукти.  

Общо 13 от фирмите с  лиценз да извършват  инвестиционни услуги у нас и сключвали сделки на "Българска фондова борса" АД в периода между юли и септември спечелиха точки по критериите на  класацията на "Банкеръ". Но само десет от тях (съгласно првилата) влязоха в крайното подреждане. Три от дружествата  в сектора - "Елана Трейдинг", "Карол" и "ПФБК", спечелиха точки и по четирите критерия, което ги постави и на върха в класацията в края на септември.

Тъй като тези фирми са сред най-активните в инвестиционното посредничество у нас, то и не е голяма изненада, че ги виждаме често в челната тройка всяко тримесечие. В периода между юли и септември отново има рокади между тях. "Елана Трейдинг" запазва първото място и със събраните  36 точки (от максимално възможните четиридесет) дружеството заслужи признанието за

"Най-добър инвестиционен посредник"

през третотото тримесечие. Старанието на брокерите помогна на "Капман" с 30 точки да излезе на второто място. "Карол", с 26 точки, отстъпи този път на третото място. Този път два от  от банковите брокери - "Тексим банк"  и "ЦКБ", се намесиха в разпределението на местата в крайното подреждане за периода.

В летните месеците - между юли и септември, активността на пазарните участници стана причина 

оборотът на "БФБ-София"

да се повиши. В края на септември на регулирания пазар бяха  изтъргувани  книжа на обща стойност 193.87 млн. лева. За сравнение, през второто тримесечие оборотът е бил 137.39 млн. лева, показват данните от борсовия оператор. Това повишение  е постигнато при по-малко сключени сделки. "Централна кооперативна банка" и "Тексимбанк" от банковите брокери са сред най-големите по оборот дружества за периода.

Повишението на оборота е подкрепено от седемнадесет дружествата, които са направили сделки за по над един милион лева. Лидер по този показател за третото тримесечие е "Евро - Финанс". Дружеството не е сключило много сделки - 642, но е лидер по брой изтъргувани книжа - 22 010 177. И в резултат то има оборот от 33.62 млн. лева. Договорите за покупко-продажба при "Елана Трейдинг" са на обща стойност  28.93 млн. лева. "АБВ Инвестиции" е на третото място с 22.62 млн. лева. 

Оборотът на фондовата  борса в голяма степен зависи и от

броя на сделките на "БФБ-София"

но статистиката отбелязва пореден спад по този показетел. На регулирания пазар на финансови инструменти са сключени 19 624 контракта. Числата показват, че в края на юни сделките са били 30 378, а  през първото тримесечие - 40 974 броя. Между юли и септември пет от инвестиционните посредници имат по сметките си по над 1000 транзакции на "БФБ-София". "Карол" остава без конкуренция на първото мсто - с 6369 сделки. И това е обичайната позиция за дружеството по този показател в класацията на "БАНКЕРЪ". Пазят местата си на върха и "Елана Трейдинг" и "БенчМарк Финанс", съответно с по 4402 и 1761 покупко-продажби. През изминалите години небанковите инвестиционни посредници са без конкуренция у нас в този сегмент, като само един от банковите брокери влезе в групата на номинираните - "Централна кооперитавна банка".

И между юли и септември имаше затворени предприятия или пък със свита дейност по причина на Ковид пандемията. Някои фирми използваха момента, за да преосмислят плановете си за развитие или инвестиции. В такива моменти винаги има нужда от свеж капитал и дузина дружества решиха да се възползват от възможностите, които дава капиталовия пазар, като издадоха нови акции или облигации. В крайна сметка за търговия на БФБ бяха регистрирани шест емисии. Но, заедно с това, поне по още толкова се работи и имат внесени докумени за одобрение в Комисията за фиансов надзор. Шест от българските инвестиционни посредници през този период са съдействали на  публични дружества при изготвянето на документи за

нови емисии от акции и облигации

Експертите на "Капман" и на "АБВ Инвестиции" имат по два проекта, а брокерите на "Елана Трейдинг", на "ПФБК", "АВС Финанс" и на "Тексим банк" са работили по един, като всички са стигнали до търговия на "Българска фондова борса" АД. Отбелязваме и факта, че и други публични компании имат подготвени проспекти за представяне пред Комисията по финансов надзор и  очакват разрешение да започнат  процедурите. Продължават и някои процедури по обратно изкупуване на акции, но те са започнали в предишни месеци и затова не се отразяват в тази класация. 

Държавната онлайн платформа COBOS за търгуване на ценни книжа вече е в архивите. На пазара са само разработените от инвестиционни посредници частните интернет платформи за търговия, които са повишили броя на клиентите си. Не само преразпределението на борсови играчи е причината за това. Частните онлайн системи са привлекателни и с по-добрите условия за търговия. Но, от друга страна, липсата на публични данни за всички тези web базирани системи прави подреждането по показателя

електронна търговия на "БФБ-София"

малко условно. Пазарът в този сегмент се "осветява" от платформите: Elana BG Trader (на "Елана Трейдинг"), Karoll Broker (на "Карол"), BenchMark BG Trader (на "Бенчмарк Финанс"), CTrader (на "Капман") и EFOCS (на "Евро-Финанс"), които отчитат повече абонати. През първата платформа са търгували 6822 човека, втората е ползвана от 3413, а третата - от 2680 абонати. Услугите на четвъртата са ползвали 555 клиенти. Интернет системата EFOS (на "Евро-Финанс") е привлякла 455 инвеститори. Данни получихме и от "София Интернешънъл Секюритиз" - за 47 клиенти, и от "ПФБК" - за 21 абонати.

В края на третото тримесечие "Карол" е на първо място в подреждането по показателя. Дружеството е с най-много сключени сделки при онлайн търговията и е с най-висок оборот. "Елана Трейдинг" пък е с най-много клиенти. 

 

ПОБЕДИТЕЛЯТ

"ЕЛАНА Трейдинг" е един от първите инвестиционни посредници в България, който вече 28 години заема водеща позиция в търговията на финансовите пазари и инвестиционно банкиране, и е част от една от най-старите български финансови институции - "ЕЛАНА Финансов холдинг". "ЕЛАНА Трейдинг" е ексклузивен партньор за българския пазар на американската брокерска компания Auerbach Grayson от 1998 г. насам, а е част и от брокерска мрежа в 123 страни. Дружеството е дългогодишен партньор на европейската Saxo Bank за България при предлагане на търговия на световните финансови пазари. Инвестиционният посредник предлага три платформи за електронна търговия на всички пазари: ELANA BG Trader (за "БФБ-София"), ELANA MetaTrader (за валутна търговия), ELANA Global Trader (с най-голямото разнообразие от инструменти на над 30 борси в света и на Forex). Анализите на компанията се публикуват от Thomson Reuters, Bloomberg, Standard & Poor’s Capital IQ, FactSet и други водещи международни информационни компании. "ЕЛАНА Трейдинг" се представлява от председателя на съвета на директорите Радослава Масларска и от изпълнителния директор Момчил Тиков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във