Банкеръ Daily

Пари и пазари

Едрите глобални кредитори са прибрали 125 млрд. долара от комисионни

Глобалните инвестиционни банки са спечелили рекордните 124.5 млрд. щ. долара от комисионни през тази година в резултат на устрема на компаниите да привлекат кеш, за да се справят с пораженията от пандемията. Най-високата в историята сума е от таксите за гарантиране на дългови емисии и продажби на акции на клиенти като производителят на самолети "Боинг", сайтът за наемане на имоти Airbnb и телекомуникационната група SoftBank, по данни на "Рефинитив". 

През 2020-а компаниите по света са натрупали дългове за над 5 трлн. щ. долара - равнище, което се надвишава за първи път. Първоначално, през март, корпорациите са ползвали предложените кредитни линии, а впоследствие бързо са се насочили към пазара за облигации, за да си осигурят по-дългосрочно финансиране.

Кредиторите са получили 42.9 млрд. долара от гарантиране на дългови емисии - с 25% повече от 2019-а. Анализатори и фирмени мениджъри от Уолстрийт се съмняват, че този таван ще бъде надхвърлен и през идната година, защото корпорациите вече са претъпкани от заеми и ще искат да възстановят слабите си баланси.    

Експерти от бранша пък твърдят, че "истината" е била в управляваното от банките първоначално предлагане на акции на фирми като новакът в сферата на "облачните" бази данни "Сноуфлейк" и американският доставчик на готова храна "Дор деш".  Компаниите са привлекли почти 300 млрд. щ. долара от публични оферти в световен мащаб през 2020-а. Комисионните за гарантиране на тези продажби пък са скочили с 90% - до 13 млрд. долара - най-много от почти 2000-а насам, сочат донни на "Рефинитив". Щедри приходи са реализирани и от вторичните емисии на акции.

Ръстът на офертите на дългови книжа и на акции е помогнал за компенсиране на спада на комисионните от консултиране на сделки по сливания и поглъщания, които през тази година са намалели с 10% - до 29.6 млрд. долара.

Петте най-големи американски банки - "Джей Пи Моргън Чейз", "Голдмън Сакс груп", "Бенк ъф Америка", "Морган Стенли" и "Ситигруп" - са прибрали мако под 37 млрд. долара от приходите от инвестиционни банкови услуги, което е 30% от генерираните през годината комисионни. Това е най-високият дял от 2013-а. Европейските им конкуренти са се представили доста по-слабо - с едва под една четвърт от приходите от инвестиционни банкови услуги - най-ниската пропорция от поне 2000-а насам. 

Тлъстите комисионни в никакъв случай не са довели до подем на котировките на акциите на повечето банки, натиснати от рецесията. Индексът KBW на книжата на щатските кредитори е загубил 14% от пазарната си оценка през тази година, до голяма степен заради заделените от банките резерви срещу потенциални загуби. От "голямата американска петорка" само акциите на "Моргън Стенли" са изпреварили по финансов резултат широкия щатски борсов индекс със своя ръст от над 30 процента. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във