Банкеръ Daily

Пари и пазари

Един взаимен фонд изненада силно инвеститорите

Част от инвеститорите у нас са на кръстопът - накъде да насочат своите пари. Лихвите по банковите депозити падаха и вече клонят към нулата, а домакинствата и фирмите търсеха алтернативи. Някои от тях се насочиха към придобиване на дялове от договорните фондове, които в момента са 125 на брой.

Макар че няма гаранция за успеха на вложенията в такава колективна схема, както би било при един влог например, доходността при някои от тях е доста по-висока. Но и котировките на различните активи, в които инвестират договорните фондове, лъкатушеха по ценовата стълбица, а в повечето случаи правеха доста трудни прогнозите за резултатите. Но за тези, които познават пазара, нямаше нищо изненадващо. Така или иначе това е част от правилата на играта навсякъде по света.

Парите обичат да прескачат от един финансов инструмент към друг в търсене на по-добри възможности или на нещо по-доходно. И именно подходящият подбор на активите в портфейла е това, което оформя разликата между успешните инвеститори и другите.

Най-печелившият договорен фонд от началото на годината е "ПФБК Восток", който е успял да донесе на инвеститорите си печалба от 12.66 процента. Това е първият български договорен фонд, който инвестира в Русия и в страните от бившия Съветски съюз, и притежава диверсифициран портфейл от акции на руски компании. А вследствие на сравнително силното представяне на тези пазари активите на фонда са нараснали и вече са над 709 хил. лева. Той е първата "собствена" схема за "ПФБК асет мениджмънт" АД. Компанията управлява и три договорни фонда на "Първа инвестиционна банка" - "ПИБ Авангард", "ПИБ Класик" и "ПИБ Гарант", както и активите на национално инвестиционно дружество от затворен тип - НИД "Надежда" АД.

Facebook logo
Бъдете с нас и във