Банкеръ Daily

Пари и пазари

ЕЦБ започва проучвателна фаза за цифрово евро

Европейската централна банка предприе решителна стъпка по отношение на дигиталното евро като одобри на 14 юли следващата "проучвателна фаза", която в крайна сметка може да доведе до въвеждане на виртуалната валута в средата на десетилетието.

Този етап ще има продължителност 24 месеца и цели да реши ключови въпроси за дизайна и разпространението на цифровите пари, съобщи в официално изявление ЕЦБ. В него се посочва също, че проучвателната фаза "не е прелюдия към каквото и да било бъдещо решение за евентуално емитиране на дигитално евро, което ще се появи по-късно и във всички случаи ще допълва кеша, но няма да го замени".

Председателят на институцията - Кристин Лагард - е доста ентусиазирана към цифровите валути на централните банки. Тя предупреди, че неуспехът на ЕЦБ да създаде своя, може да подкопае паричната автономия на блока, защото компаниите, предлагащи разплащателни услуги, каквито са чуждестранните технологични гиганти, се "окопават" на терена. 

Ако европейските централни банкери въведат виртуална парична единица, те вероятно ще вървят по пътя на Китай, където изпитанията вече текат в някоко големи населени места. Източните Карибски острови, които споделят обща валута, включително Гренада и Сейнт Кит и Невис, вече пуснаха свои собствени цифрови парични версии. "Бенк ъф Инглънд" и Федералният резерв също обследват възможности за своите икономики.  

Вероятните характеристики на дигиталното евро вече кристализират, като проучванията и официалните забележки очертават бърза, лесна за използване и сигурна разплащателна система. Изключително важно за Лагард, която критикува остро частните криптоактиви, ще е дигиталната европейска валута да е конкурентна алтернатива на Bitcoin и другите виртуални монети.   

Не просто кеш

От уебсайта на ЕЦБ става ясно, че цифровото евро ще е "като банкнотите, но дигитално". На практика ключови характеристики на хартиените пари и на монетите - възможността с тях да се правят незабавни, анонимни и офлайн разплащания - трудно ще могат да се възпроизведат. 

Шведската "Риксбанк" отбеляза в анализ през тази година, че виртуалните валути трябва да се верифицират с дистанционен регистър, за да се предотвратят фалшификати, което компрометира анонимността. 

ЕЦБ, изглежда, е осъзнала това и обяви в доклад през миналата година, че "Евросистемата е в най-добри позиции да спечели доверието на европейските граждани при офлайн разплащателен инструмент" и че "анонимността вероятно ще трябва да отпадне". Все пак, европейските централни банкери виждат възможности за "избирателен" подход към личната тайна и допускат системата да разрешава някои типове трансакции да се изпълняват без да се регистрират данните на платеца и на получателя.

По-чиста и по-зелена

ЕЦБ обяви на 14 юли, че досегашните експерименти са показали, че базовата инфраструктура на дигиталното евро може да е щадяща за околната среда като използва "пренебрежимо малко" енергия в сравнение с други криптоактиви като Bitcoin. Те, според члена на изпълнителния банков борд Фабио Панета, консумират повече електричество от Гърция или Португалия.

Bitcoin понесе тежки критики за огромните количества енергия, необходима за захранване на свръхмощните компютри за създаването му и за поддържането на мрежата. 

Все пак, не трябва да се забравя, че традиционните пари също изискват ресурси - мед и тенекия за монетите, изкопаеми горива за транспортиране, електричество за банкоматите. Изследване на Централната банка на Нидерландия от 2018-а показва, че консумираната енергия за стандартна покупка с банкноти и монети може да захранва крушка от 8 вата в продължение на два часа. За трансакциите с дебитни карти това потребление намалява до час и половина. 

Съпротивата на банките

Търговските кредитори са видимо разтревожени от влиянието на иновацията върху дейността им. 

Един от рисковите сценарии е, че потребителите ще прехвърлят депозитите си към безспорно сигурната ЕЦБ по време на кризи, което дефакто е бягство към дигитална банка. За да ограничи този риск, Панета предлага два варианта: таван от около 3 хил. цифрово евро, които да притежава всеки индивид, или силно отрицателни лихвени проценти над този лимит, които да обезкуражават едри вложения.

Дори в присъствието на виртуално евро, кредиторите ще имат много работа. ЕЦБ не иска да работи директно със стотици милиони индивидуални собственици на сметки, които ще изискват технологична инфраструктура и надзор, макар и срещу допълнително заплащане под формата на такси и комисионни. Предпочитанията на европейските централни банкери са да има посредници, които да предоставят достъп до дигиталното евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във