Банкеръ Daily

Пари и пазари

ЕЦБ вкара още стимули в икономиката на еврозоната

На редовното си съвещание на 10 декември Управителният съвет на Европейската централна банка взе решение да добави още 500 млрд. евро към извънредната си програма за покупка на облигации и да удължи срока й на действие до март 2022-а. На кредиторите от общността ще бъдат предложени още свръхевтини дългосрочни заеми.

- Пандемичната програма РЕРР на ЕЦБ се увеличава от досегашните 1.35 на 1.85 трлн. евро. Повторно инвестиране на средствата от книжата на падеж ще се прави поне до края на 2023-а. 

- По-старата програма за покупка на облигации, пусната през 2015-а, ще продължи да работи и по нея ще се отпускат месечно по 20 млрд. евро; тя ще бъде отменена малко преди ЕЦБ да започне да повишава лихвите.

- Благоприятните условия на програмата за дългосрочни кредити TLTRO-III ще продължат да дейстат до юни 2022-а (удължение с 12 месеца), като ЕЦБ ще проведе още три нови аукциона по нея през идната година. Общото количество заеми, което банките ще могат да ползват, се увеличава до 55% от отговарящите на условията на схемата кредити, отпуснати от тях, срещу сегашните 50 процента.

- Четири допълнителни пандемични рефинансиращи дългосрочни операции (PELTROs) ще бъдат предложени през 2021-а, чиято задача ще е да предотвратят пресъхване на ликвидността.

- Облекчените изисквания за залозите по отпуснатите заеми, обявени в началото на годината, ще продължат да важат до юни 2022-а, като мярката подлежи на преразглеждане преди крайния срок.

- Лихвите остават непроменени: основната - 0%, краткосрочната кредитна - 0.25%, и депозитната - минус 0.5 процента. Инвеститорите очакват лихвена редукция с 0.10% през декември 2021-а.

Основания за поредните парични стимули дават повторното затваряне на части от икономиката на блока заради поредната вълна на пандемията от COVID-19, изправените пред провал преговори за BREXIT и все още неясният график за ваксиниране на населението срещу коронавируса. Целта на европейските централни банкери е да запазят достатъчно щедри финансовите условия по време на икономическата криза, която със сигурност ще продължи и след края на извънредното здравно положение. 

Председателят на ЕЦБ - Кристин Лагард - коментира по време на пресконференцията след края на съвещанието на управителния съвет на институцията, че обхватът на допълнителните покупки на облигации по пандемичната програма ще зависи от икономическата ситуация в еврорегиона и банката може да не използва цялата разширена схема. 

Еврото реагира положително на решението на европейските централни банкери и се върна над 1.21 щ. долара след като в обедната търговия беше слязло до 1.2081 долара. Това определено е лоша новина за ЕЦБ, чиято инфлационна политика би работила по-безпроблемно при по-слабо евро. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във