Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЕЦБ ШОКИРА С ПО-НИСКА ЛИХВА

Повече от три месеца продължи натискът върху Европейската централна банка (ЕЦБ) да намали основните лихви на еврозоната. В края на краищата в четвъртък (10 май) нейният президент Вим Дуйзенберг предаде фронта. Управителният съвет на банката реши да свали минималния размер на лихвата по репо-операциите в евро с 25 базови точки до 4.5 процента. Това изненада анализаторите. Прогнозите на 26 от общо 28-те интервюирани наблюдатели, че ЕЦБ отново ще се въздържи от промени на лихвената си политика, не се сбъднаха. На пресконференцията след събитието Дуйзенберг подчерта, че това по-скоро е корекция, съобразена с по-ниския ценови натиск в еврозоната. Според обясненията му, паричният агрегат М3, който през март нарасна с 4.8% в сравнение със същия период на миналата година, не е заплаха за ценовата стабилност. Просто данните са били изкуствено завишени с 0.5% заради наличието на чуждестранни фондове на паричния пазар. Ако те се приспаднат, ще се получи стойност, по-ниска от препоръчителния максимален 4.5-процентен годишен ръст на този показател, определен от ЕЦБ. Дуйзенберг поясни също, че по-малко благоприятните външни фактори ще ограничат инфлацията, а отрицателният ефект от високите цени на горивата и слабото евро постепенно ще изчезне до края на годината. Банкерът повтори, че инфлацията в еврозоната през 2002 г. трябва да бъде под 2 процента.
Еврото поевтиня драстично през седмицата, повлияно от публикуваната серия от слаби фундаментални показатели за Обединена Европа, и особено на най-мощната икономика - германската. Още в понеделник излязоха резултатите за поръчките към немските промишлени производители през март, които са намалели с 4.4% в сравнение с февруари. Индексът е отбелязал спад и в тримесечен разрез, за първи път от четвъртото тримесечие на 1998 г. насам, когато азиатската криза ограничи търсенето. Във вторник се оказа, че безработните в Германия през април са се увеличили с 6 хиляди души - доста над прогнозите на експертите. В сряда пък бе съобщено, че индустриалният продукт на страната през март се е свил с 3.7% в сравнение с февруари. Според германското финансово министерство, това се дължи на абсолютния крах на строителния сектор, предизвикан от лошото време.
Решението на ЕЦБ да намали основната лихва по репо сделките за кратко тласна котировките на еврото към щатския долар нагоре - до 89.23 цента. Мярката има и отрицателна, и положителна страна. По-ниските лихви ще намалят доходността на активите, деномирани в евро, което пък ще породи поевтиняване на валутата. На свой ред на 15 май Федералният резерв сигурно също ще понижи лихвите си и ще неутрализира този ефект. Така че се очаква търговците да обърнат внимание по-скоро на положителната страна на промяната, а именно, че по-ниските лихви съхраняват и стимулират икономическия растеж.
Засега валутните играчи не изглеждат очаровани от изненадващия ход на Дуйзенберг. Някои от тях го смятат за твърде закъснял и много козметичен. Други пък са раздразнени от елемента на изненада.
Централната банка на Англия също намали основната лихва по репо операциите си от 5.50 на 5.25 процента. Паричният й комитет мотивира решението си с продължаващото отслабване на световната икономика, чийто размер и продължителност все още не могат да се прогнозират със сигурност. Във Великобритания вътрешното търсене е стабилно, но ръстът на БВП през първото тримесечие на годината е по-слаб от очаквания, наблюдава се и известен спад на бизнесдоверието. Като цяло цените и разходите са ниски, а инфлацията е под препоръчителния таван на Бенк ъф Инглънд.
Категоричният тон на щатския долар през изминалите няколко седмици бе забележителен, като се има предвид продължаващото почти месец изтичане на капитали от САЩ. По данни на проучвателния екип на инвестиционната банка Ю Би Ес Уорбърг (UBS Warburg), само през миналата седмица (към 4 май), от страната са изнесени 941 млн. щ. долара - най-голямата сума от януари 2001 г. насам. От Континентална Европа през същия период са изтекли 146 млн. щ. долара, което се случва за пета поредна седмица. Основно капиталовият поток се влива в Азия.
Продължава публикуването на слаби фундаментални икономически данни за САЩ. След като през април безработицата достигна 4.5%, производителността на работната сила извън селското стопанство през първото тримесечие на годината намаля с 0.1% в сравнение с последните три месеца на 2000 г. - за първи път спад от шест години насам. Същевременно с 5.2% се увеличиха разходите за единица вложен труд - това пък е най-високият ръст на показателя от последното тримесечие на 1997 г. насам. Но въпреки това, засега щатският долар си остава безспорен световен валутен лидер. За да бъде детрониран, еврото трябва да поскъпне над 91 цента.
У нас междубанковият валутен пазар бе доста вял. Изтъргуваните среднодневни количества достигнаха едва 110 млн. г. марки, като делът на щатския долар бе сведен до 35.6% от оборота.

Facebook logo
Бъдете с нас и във